Oud-vakbondsleider wordt opvolger Craxi

ROME, 13 FEBR. De voormalige vakbondsleider Giorgio Benvenuto is gisteren gekozen als opvolger van Bettino Craxi als leider van de Italiaanse socialistische partij. Benvenuto versloeg bij de stemming de kandidaat van degenen die een radicale vernieuwing willen.

In een korte toespraak beloofde de 55-jarige Benvenuto een “onmiskenbare breuk” met het verleden, maar hij voegde daaraan toe dat de partij collectief verantwoordelijk is voor de corruptieschandalen die onder anderen Craxi ten val hebben gebracht.

Benvenuto moet eenheid en richting geven aan een partij die de afgelopen dagen haar belangrijkste twee leiders is kwijtgeraakt en die zwaar is getroffen door de corruptieschandalen. Bettino Craxi is donderdag afgetreden. Claudio Martelli, lang Craxi's beschermeling maar later diens belangrijkste tegenstander, vertrok woensdag als minister van justitie en stapte ook uit de partij. Gisteren is de 70-jarige socialist Giovanni Conso, een rechter van het Constitutionele Hof, beëdigd als minister van justitie.