Latijns Amerika wil kredieten VS naar Nicaragua

CARACAS, 13 FEBR. Negen Latijns-Amerikaanse staatshoofden hebben de Amerikaanse president Clinton gisteren opgeroepen 100 miljoen dollar aan bevroren kredieten aan Nicaragua vrij te geven, om te voorkomen dat het land “opnieuw afglijdt naar een burgeroorlog”.

Volgens de presidenten van Colombia, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Mexico, Panama, Venezuela en Nicaragua, die in de Venezolaanse hoofdstad Caracas bijeen waren voor een economische top, kan Nicaragua de kredieten niet missen om een einde te maken aan zijn economische malaise. De onrust die daarvan het gevolg is “bedreigt de gehele regio”, aldus de staatshoofden. De gelden zijn bevroren op initiatief van de conservatieve Amerikaanse senator Jesse Helms, die onder meer compensatie verlangt voor Amerikaans bezit dat tijdens het sandinistische bewind in Nicaragua is genationaliseerd. Volgens Helms hebben de sandinisten de macht nooit werkelijk overgedragen en is president Violeta Chamorro niet meer dan hun “stroman”. (AP)