Grafiek: Steeds meer bedrijven zoeken over de ...

Grafiek: Steeds meer bedrijven zoeken over de grens naar geschikte ondernemingen om mee te fuseren of om over te nemen.

Wereldwijd nam in 1992 de waarde van grensoverschrijdende fusies en overnames tot met 30 procent 127,6 miljard gulden. Zo blijkt uit cijfers uit een onderzoek uitgevoerd door KPMG. Het afgelopen jaar kochten Nederlandse bedrijven ter waarde van 2,7 miljard ondernemingen in het buitenland, terwijl buitenlandse bedrijven voor 9,2 miljard aan Nederlandse bedrijven opkocht. Bij deze cijfers moet wel een slag om de arm worden gehouden, in dit bedrag is onder andere opgenomen de overname van Fokker door Dasa voor circa 880 miljard gulden.

De grootste transactie van het afgelopen jaar was de overname van de Britse Midland Bank door de Hongkong & Shanghai Bank uit Hong Kong voor 7,4 miljard dollar (13 miljard gulden). Mede door deze transactie staat Hong Kong op de derde plaats op de ranglijst van overnames achter de Verenigde Staten en Frankrijk. Nederland staat op de tiende plaats. Een jaar eerder stond Nederland nog op de vierde plaats, met een een totaal van 7,5 miljard aan buitenlandse fusies en overnames.

    • Niek den Tex