Goodyear op verlies door wijziging boekhoudsysteem

Het Amerikaanse bandenconcern Goodyear Tire and Rubber Company uit Akron heeft vorig jaar een verlies geleden van 658,6 miljoen dollar tegen een winst van 96,6 miljoen dollar in 1991.

Het negatieve resultaat is toe te schrijven aan een ook door andere Amerikaanse bedrijven ingevoerde wijziging van de boekhouding. Zonder bijzondere posten zou er een winststijging zijn geweest van 74,5 miljoen dollar tot 367,3 miljoen dollar.

In het vierde kwartaal daalde de winst van 105,1 miljoen dollar tot 87,5 miljoen dollar als gevolg van voorzieningen van 55,4 miljoen dollar voor onder meer vermindering van het aantal werknemers en het afstoten van belangen. De omzet groeide in het vierde kwartaal van 2,78 miljard dollar tot 2,9 miljard dollar en over het hele jaar van 10,9 miljard dollar tot 11,8 miljard dollar.