Doodvonnis voor ex-president Mali

BAMAKO, 13 FEBR. Ex-president Moussa Traore van Mali is gisteren na een tien weken durend proces samen met twee van zijn ministers en zijn stafchef ter dood veroordeeld wegens massamoord in 1991.

Volgens het Hooggerechtshof in Bamako had hij zijn troepen opdracht gegeven het vuur te openen op vreedzame demonstranten in de straten van Bamako en provinciale steden. Daarbij werden meer dan 200 mensen gedood. De affaire leidde tot een militaire staatsgreep tegen Traore in maart 1991. Traore (56) heeft 23 jaar met harde hand geheerst over Mali, een van de armste landen van Afrika. “Een soldaat vreest de dood niet”, zei hij in zijn laatste woord voor de uitspraak. “Mijn verantwoordelijkheid is moreel omdat ik de vader van de natie ben.” Verwacht wordt dat Mali's eerste democratisch gekozen president, Alpha Oumar Konare, de doodstraffen in gevangenisstraffen zal omzetten. (Reuter)