Angst bij politici

Het bestuur van de Noorse gemeente Ringsaker heeft onthutst gereageerd op de vrees van Nederlandse politici voor een onveilige situatie in Brumunddal.

Het dorp, 15 kilometer van de Olympische schaatshal in Hamar, zou volgend jaar als verblijfplaats voor WVC-minister d'Ancona dienen. Toen bekend werd dat op 31 augustus 1991 rellen met racistisch karakter in Brumunddal hadden plaats gevonden, zag WVC af van de optie op een villa, op zo'n honderd meter van het slagveld. Berichten in Noorse en Nederlandse kranten suggereerden dat de veiligheid van prins Willem-Alexander, premier Lubbers en andere hoogwaardigheidsbekleders niet kon worden gegarandeerd.

“We hebben juist al anderhalf jaar het beste anti-racismebeleid van Europa”, zei burgemeester Thor Lillehovde. In Brumunddal wonen 8000 mensen. Onder wie 150 van buitenlandse origine. Een van hen, de Nederlander Johannes van Doorn, woont er al zeventien jaar naar volle tevredenheid. “Er zijn hier ooit episoden met racistische inslag geweest, maar er is nu absoluut geen gevaar verbonden aan een verblijf in Brumunddal.”