VS: verlenging procedure Gatt-akkoord

WASHINGTON, 12 FEBR. De Amerikaanse regering zal het Congres vragen om de zogenoemde "fast track'-procedure voor een wereldhandelsakkoord in het kader van de Gatt te verlengen.

Daarmee is de noodzaak om de Gatt-onderhandelingen vóór 1 maart af te ronden met een akkoord verdwenen.

Het besluit van president Clinton werd gisteren bekendgemaakt door handelsvertegenwoordiger Mickey Kantor, na afloop van een kennismakingsgesprek met EG-commissaris Sir Leon Brittan. Volgens de fast track-procedure mag het Congres alleen over een verdrag in zijn geheel stemmen zonder amendementen eraan te hechten. De huidige termijn voor de fast track-procedure loopt op 1 maart af. De termijn is al herhaalde malen verlengd. Er is geen duur bepaald voor de verlenging.

President Clinton richtte gisteren harde taal aan het adres van Airbus, het consortium van Europese vliegtuigfabrikanten. Tijdens een bijeenkomst in Detroit zei hij dat de Europeanen moeten stoppen met de subsidiëring van Airbus. “Anders gaan we de concurrentie aanpakken”, zei hij. Vorig jaar bereikten de EG en de VS een akkoord over de Airbus. Amerikaanse vliegtuigbouwers overwegen een anti-dumpingzaak aan te brengen tegen Airbus.

Het is de derde keer sinds het aantreden van Clinton, op 20 januari, dat de VS dreigende taal richten tot de EG. Onlangs kondigde Washington nieuwe strafheffingen aan tegen staalbedrijven. Twee weken geleden maakte de Amerikaanse regering bekend dat Europese bedrijven geen opdrachten van de federale overheid meer krijgen indien een maatregel die EG-bedrijven in de telecommunicatie een klein voordeel geeft bij aanbestedingen niet voor 22 maart wordt veranderd.

Na het gesprek met Brittan zei Kantor dat een Uruguayronde voor handelstariefverlagingen in het kader van Gatt nog “helemaal niet dichtbij” ligt. “We hebben liever geen overeenkomst dan een slechte overeenkomst”, zei hij. Kantor zei dat er nog te weinig was bereikt op het terrein van de landbouwsubsidies, van de regels voor handel in diensten, voedingsmiddelen en van auteursrechten en patenten.

Clinton had ook een gesprek met de Japanse minister van buitenlandse zaken, Watanabe. Clinton zei dat hij er samen met Watanabe heel hard aan wil werken “om het handelstekort van de VS met Japan omlaag te brengen”. Amerika's handelstekort met Japan, dat vorig jaar 44 miljard dollar bereikte, stijgt weer na een periode van daling.