Vredesmissie Mitterrand in Cambodja

PHNOM PENH, 12 FEBR. De Franse president François Mitterrand heeft er vandaag, tijdens de tweede dag van zijn bezoek aan Cambodja, bij de vier facties in het verscheurde land op aangedrongen het vredesplan van de Verenigde Naties te respecteren en mee te werken aan de overgang naar democratie.

Mitterrand inspecteerde in Siem Reap, in het noordwesten van het land, een deel van de Franse troepen die in Cambodja zijn gelegerd als onderdeel van de 22.000 man tellende vredesmacht van de VN. Het Franse staatshoofd werd door de Cambodjaanse interim-president, prins Norodom Sihanouk, rondgeleid in het nabij Siem Reap gelegen hindoeïstische tempelcomplex van Angkor. Franse wetenschappers zetten zich al enige jaren in voor behoud van de verwaarloosde tempels.

Bij zijn aankomst riep Mitterrand gisteren andere landen op geen wapens meer te leveren aan de vier strijdende partijen van Cambodja ; hij wees met name op het destructieve effect van de miljoenen mijnen die in Cambodja liggen en dagelijks slachtoffers eisen.

Tegen de vier partijen die op 23 oktober 1991 in Parijs een vredesakkoord tekenden zei Mitterrand tijdens een banket in het Koninklijk Paleis van Phnom Penh: “We waren blij u te mogen ontvangen in Parijs en we zouden u daar graag weer zien, maar ik verzoek u de reis achterwege te laten door het akkoord dat u heeft ondertekend in praktijk te brengen.” Sihanouk zei in een reactie niet te verwachten dat Cambodja de komende maanden een volledig vreedzaam land zal worden, maar hij voorziet ook niet een oorlog op grote schaal.

Op 23 mei worden in Cambodja parlementsverkiezingen gehouden, maar de Rode Khmers, de vroegere maoïstische heersers van het land, hebben gezegd niet te zullen deelnemen. De Rode Khmer weigert sinds juni vorig jaar aan de overeengekomen ontwapenig mee te werken. En met name de laatste maanden kwam het herhaaldelijk tot gevechten tussen de Rode Khmer en eenheden van het regeringsleger. (AP, AFP, Reuter)