Voorspelbaar

Haviksnesten rond het Wapserveld. Steeds twaalfhonderd meter van het ene naar het volgende, kwartiertje lopen. Rob Bijlsma: “De havik is een zeldzaam voorspelbare vogel.”

Bij het derde nest zien we een havik vertrekken. Mannetje. Hij verdwijnt over de boomtoppen. “Voorjaar”, stelt Rob vast. De vlucht wat feller dan normaal. Hij tilt zijn vleugels hoger op, geeft met de lichte onderkant ervan de wereld een signaal: het bos is van mij.

Adverteren, noemen we dat en in deze advertentie ligt de aankondiging van een nieuw seizoen besloten. Ook het nest, hoog in een spar, vertoont tekenen. Na het uitvliegen van de laatste jongen is het uitgewoond achtergebleven. Nu heeft het een rand van pas aangevoerde takken. Nest in renovatie.

Bijzonder mannetje trouwens. Nogal fors uitgevallen. Ongewoon actief bij de verzorging van het broedsel, agressief bij de verdediging van het territorium. Rob heeft hem een tijdje voor een klein vrouwtje gehouden. Zelfs bij dit voorspelbaar dier dus eigenaardigheden.

Verderop worden we overvallen door het alarm van een koolmees. Van tak tot tak komt hij aanzetten, opgewonden, scheldend. Hij heeft ons iets te zeggen en je kunt het nauwelijks geloven van zo'n opdondertje, maar wat hij zegt is dit: weg met jullie, het bos is van mij! Ook die heeft zijn positie voor het voorjaar al ingenomen.

    • Koos van Zomeren