Utrechtse moslims richten politieke Moslimpartij op

UTRECHT, 12 FEBR. Vanaf volgende week vrijdag zal Nederland een Moslimpartij kennen. Dan zullen de Utrechtse initiatiefnemers hun organisatie laten registreren als landelijke politieke partij.

De Nederlandse moslim Z. van Boom, een van de oprichters, is na een vraaggesprek in het Utrechts Nieuwsblad deze week, terughoudend in zijn commentaar. Volgens hem wil zijn partij zich niet in een "stiekem hoekje' verschuilen maar treedt het bestuur over enkele weken gezamenlijk naar buiten. “En ik wil onze jonge partij niet in diskrediet brengen met allerlei uitspraken.”

Van Boom doelt op de suggestie dat zijn partij de opheffing van de scheiding tussen kerk en staat zou voorstaan. Dat is volgens hem niet zo. “Wij willen die scheiding alleen op een andere wijze interpreteren.” Volgens Van Boom komen de jonge moslims "niet aan hun trekken' zolang de overheid weigert culturele manifestaties van moslims te subsidiëren.

Een ander programmapunt dat in het artikel aan de orde kwam, is de bestraffing van criminelen. Die moet harder. “Maar dan heb ik het niet meteen over lijfstraffen.” VVD-leider Bolkestein en de Amsterdamse politiecommissaris, Nordholt, die ook herhaaldelijk een hardere aanpak van jonge, allochtone criminelen hebben bepleit, beschouwt hij “als onze grootste vrienden”, zo verklaarde Van Boom in het vraaggesprek. “Die zeggen waar het op staat.” Hij gelooft dat de nieuwe partij "een stuk of vijf Kamerzetels' bij de komende verkiezingen kan halen.