Recordverlies GM: 23,5 miljard dollar

NEW YORK, 12 FEBR. General Motors heeft over 1992 een verlies geleden van 23,5 miljard dollar. Het verlies bestaat uit een eenmalige voorziening van 20,8 miljard dollar voor gezondheids- en pensioenkosten en een verlies op operationele activiteiten van 2,7 miljard dollar. Dat heeft het bedrijf gisteren bekendgemaakt.

Het verlies van GM is het grootste bedrag dat een onderneming ooit in één jaar heeft verloren. GM breekt daarmee het één dag oude record van Ford, dat eergisteren een verlies van 7,3 miljard dollar bekendmaakte. Ford passeerde op zijn beurt IBM, dat over 1992 een verlies leed van bijna 5 miljard dollar.

General Motors boekte over 1991 een verlies van 4,5 miljard dollar. Een enorme herstructureringsoperatie heeft behalve functiewisselingen in de top ook een winstverbetering tot gevolg gehad. In het vierde kwartaal van afgelopen jaar behaalde GM een winst van 273,3 miljoen dollar, iets meer dan waarnemers verwachtten. Het aandeel General Motors sloot op de beurs van Wall Street ruim een dollar hoger dan de dag ervoor.

“General Motors blijft vasthouden aan een snelle terugkeer naar winstgevendheid”, aldus topman John F. Smith gisterochtend, “en onze krachtige plannen om dat doel te bereiken laten bemoedigende resultaten zien, zoals blijkt uit de cijfers over het vierde kwartaal.” Volgens Smith hebben de veranderingen bij GM met name de bedrijfsvoering in Noord-Amerika verbeterd. GM wil in 1993 break-even draaien.

De voorziening van 20,8 miljard dollar volgt uit een verplichte wijziging van de boekhouding. Deze betaling moet de achterstand op premies wegwerken maar tast de cash-flow van het bedrijf niet aan. Het toont volgens Smith aan dat GM ernaar moet streven medische verzekeringskosten terug te dringen.

De omzet van het grootste bedrijf ter wereld bedroeg in 1992 132,4 miljard dollar, een stijging van 7,6 procent in vergelijking met een jaar eerder. GM verkocht wereldwijd vorig jaar 7,1 miljoen auto's en lichte trucks.

De autoproduktie maakt nog altijd het grootste gedeelte uit van GM's onderneming. Het bedrijf zag zijn verlies in Noord-Amerika teruggebracht tot 4,5 miljard dollar, een verbetering met 3,4 miljard ten opzichte van 1991. GM Noord-Amerika verloor echter opnieuw een procent marktaandeel tot 33,9 procent. In Europa daalde de winst van GM - ondermeer Opel - met 300 miljoen tot 1,2 miljard. GM Europa wist echter zijn marktaandeel uit te breiden tot 12,5 procent.

General Motors zag zich vorig jaar genoodzaakt te beginnen aan een herstructureringsoperatie die het aantal werknemers binnen drie jaar met 74.000 moest terugbrengen. Daarvoor werden plannen ontwikkeld om in totaal 21 fabrieken in de VS te sluiten. Later in het jaar kwamen daar nog de voorgenomen sluiting van 3 fabrieken bij, die het totaal te schrappen arbeidsplaatsen naar 84.000 tilde.

    • Lucas Ligtenberg