Philips-tv veroorzaakt brand in bejaardenhuis

AMSTELVEEN, 12 FEBR. In bejaardenhuis Brentano in Amstelveen is vanmorgen brand uitgebroken nadat een Philips-televisie spontaan in brand vloog. Dit heeft de politie van Amstelveen bevestigd.

Het apparaat behoort tot de categorie Philips-televisietoestellen met een k-40 chassis, die zijn gebouwd tussen 1983 en 1987. Eerder deze week waarschuwde Philips via de media voor mogelijk brandgevaar van deze televisies. Bezitters van deze toestellen werden opgeroepen hun tv's te laten controleren en eventueel te laten repareren door het concern.

De politie heeft Philips geïnformeerd over de brand, waarbij overigens niemand gewond raakte. Eén woon-slaapkamer in het bejaardenhuis brandde gedeeltelijk uit. De schade wordt geschat op tien- tot twintigduizend gulden.

Uit onderzoek is gebleken dat bij de betreffende toestellen door intensief gebruik in enkele soldeerverbindingen metaalmoeheid kan optreden. Dit zou kunnen leiden tot storingen die zouden kunnen uitmonden in een “brandgevaarlijke situatie”. Van de betreffende tv's zijn ongeveer 300.000 toestellen verkocht. In de afgelopen dagen zijn er “om en nabij de tienduizend” serieuze meldingen van tv-bezitters bij het bedrijf binnengekomen. De eerste reparateurs zijn onderweg.

Philips kreeg in 1987 al te maken met brand in bepaalde typen televisies. “Pas sinds kort is duidelijk dat metaalmoeheid een belangrijke factor was in die gevallen”, aldus een Philips-zegsman. Sinds 1988 is de wijze van solderen bij Philips veranderd.