Oppositie wint in Madagascar

ANTANANARIVO, 12 FEBR. Oppositieleider Albert Zafy heeft de leiding genomen in de presidentsverkiezing in Madagascar, die een eind moet maken aan het zeventien jaar durende autoritaire bewind van president Didier Ratsiraka.

Van de stemmen geteld, bijna tien procent, heeft Zafy ongeveer 73 procent veroverd. Volgens een groep waarnemers uit Europa, de Verenigde Staten en Afrika hebben zich bij de verkiezingen woensdag geen ernstige confrontaties voorgedaan. Zafy (66) heeft de afgelopen twee jaar leiding gegeven aan een massale democratiseringsbeweging. Alle zes kandidaten die in de eerste ronde op 26 november werden uitgeschakeld, steunden de kandidatuur van Zafy. Zafy won die eerste ronde met 45 procent van de stemmen. Ratsiraka werd tweede met 29 procent. Als Zafy zijn voorsprong behoudt, wordt Ratsiraka, een in Frankrijk getrainde admiraal, een van de weinige presidenten van Madagascar die hun macht verliezen door een verkiezing. (Reuter, AFP)