Ontsnapte gevangenen snel weer aangehouden

VEENHUIZEN, 12 FEBR. Drie gedetineerden van gevangenis Esserheem uit Veenhuizen (Drenthe) zijn gistermiddag kort na hun ontsnapping uit de inrichting aangehouden.

Het drietal sprong gistermiddag in het betonfabriekje van het gevangeniscomplex op een stapel pallets van een vorkheftruck. De chauffeur zette hen af op het ruim vijf meter hoge dak. Via de regenpijp wisten de drie over de gevangenismuur te komen.

De bewaarders sloegen snel alarm en kregen hulp van het Landelijk Bijstandsteam van het gevangeniswezen, dat onder meer wordt ingezet bij gevangenisoproer, en de speurhondenbrigade van de Noordelijke rijkspolitie, die op dat moment hun oefeningen afrondden in een nabijgelegen ruimte. Samen met enkele bewaarders wisten zij al snel één ontsnapte, de 26-jarige O.M. aan te houden. De twee anderen, de 24-jarige M.H.M. en de 28-jarige R.R. de V., konden volgens een woordvoerder van het ministerie van justitie na een korte zoekactie in een straal van enkele honderden meters van de inrichting worden gepakt. De bestuurder van een witte gereedstaande auto koos eieren voor zijn geld toen hij de bewaarders zag en reed weg.

De drie ontsnapten en de chauffeur van de vorkheftruck, de 24-jarige W.A.H., zijn ingesloten in het cellenblok. Zij zaten straffen uit wegens geweldpleging en overtreding van de opiumwet.

Het is de tweede ontsnapping uit Esserheem met een vorkheftruck, die wordt gebruikt voor het verplaatsen van betonnen platen. Op 24 augustus vorig jaar wist een 20-jarige man te ontsnappen, toen hij door een medegevangene over de gevangenismuur werd gezet. Vorig jaar wisten 44 van de 23.000 gedetineerden te ontsnappen uit celinrichtingen. Van hen konden 20 weer worden aangehouden. Staatssecretaris Kosto (justitie) wil dat de vervroegde invrijheidstelling van een gevangene die een vluchtpoging onderneemt geheel of gedeeltelijk wordt ingetrokken. De straf van degene die een gevangene van buiten hulp biedt bij een ontsnapping zou moeten worden verdubbeld van twee naar vier jaar celstraf. Het wetsvoorstel moet nog worden behandeld door de beide Kamers.