Onderzoek vliegveld Frankfurt na kaping

FRANKFURT, NEW YORK, 12 FEBR. De Duitse minister van binnenlandse zaken, Rudolf Seiters, heeft een onmiddelijk onderzoek gelast naar de veiligheid van het vliegveld van Frankfurt, waar gisteren een man een pistool door de douane wist te smokkelen en daarmee een vliegtuig van de Duitse Luftansa kaapte. De kaper heeft zich gisteravond bij aankomst op Kennedy Airport in New York overgegeven. Geen van de 104 passagiers en de bemanningsleden is tijdens de elf uur durende kaping gewond geraakt.

Volgens Bernd Kopf, woordvoerder van een Duitse pilotenvereniging, is het duidelijk “dat er ernstige defecten zitten in het gecompliceerde veiligheidssysteem” op de luchthaven van Frankfurt. Dit vliegveld kreeg eerder zware kritiek te verduren, toen in 1988 een Pan Am-vliegtuig boven het Schotse Lockerbie werd opgeblazen met een bom die in Frankfurt aan boord was gesmokkeld.

Volgens de politie van New York had de kaper het pistool onder zijn hoed verborgen. Toen hij op de luchthaven door de metaaldetector moest, zou hij de hoed met daarin pistool op een tafel hebben gezet. Volgens een politiewoordvoerder in New York was het wapen een startpistool waarmee slechts losse flodders kunnen worden geschoten. De FBI, die het wapen in beslag heeft genomen, heeft dit niet bevestigd.

De kaper is een 20-jarige in Marokko studerende Ethiopiër. Hij dwong de piloot gisterochtend naar New York te vliegen en eiste dat hem daar politiek asiel zou worden verleend. Hij wordt vandaag voorgeleid op beschuldiging van luchtpiraterij. Hierop staat een gevangenisstraf van twintig jaar tot levenslang.

Eerdere berichten dat de man had geëist dat de VS ingrijpen in de oorlog in Bosnië-Herzegovina blijken niet juist. Over de identiteit van de man heeft lang onzekerheid bestaan. Kennedy Airport meldde aanvankelijk dat hij een Bosniër was, later zou hij een 31-jarige Somaliër zijn die eerder in Noorwegen asiel had aangevraagd. (Reuter, AP)