Olies verliezen op vriendelijke beurs

AMSTERDAM, 12 FEBR. Fokker begon vanmorgen op de Amsterdamse effectenbeurs 1,10 hoger op 10,60 gulden. Geruchten dat minister Andriessen door de knieën zal gaan voor Dasa lokte kopers naar de markt, aldus een handelaar.

AMSTERDAM Even na opening lagen de koersen wat onder druk door de lagere noteringen op de Londense effectenbeurs. Aan het eind van de ochtend trokken de koersen weer aan. De de EOE-index stond omstreeks het middaguur op 299,78, een winst van bijna een halve punt.

Onder de internationals raakte Koninklijke Olie 1,40 kwijt op 155,40. Winstnemingen, zo luidde de verklaring. De afgelopen twee weken zijn Olies zo'n veertien gulden gestegen. Akzo noteerde vlak voor de middag 149,20, drie dubbeltjes lager. Océ-van der Grinten was zeven dubbeltjes lager op 44,10 en verspeelde daarmee precies de winst die gisteren was geboekt. Volgende week dinsdag presenteert het Venlose bedrijf zijn jaarcijfers. Hoogovens was twee kwartjes beter op 26 gulden.

Op de lokale markt noteerde investeerder Schuttersveld uit Velp drie gulden lager. Volgens een handelaar omdat er “een pluk aandelen wordt aangeboden”.

NEW YORK Het Dow Jones gemiddelde van dertig industriefondsen steeg gisteren met 10,24 punten tot 3.422,66. Het enorm jaarverlies bij General Motors kwam niet als een verrassing, het aandeel sloot zelfs 1¼ dollar hoger op 40½.

LONDEN De aandelenkoersen stonden vanochtend onder druk door pessimisme over de Britse economie en een zwakker pond. Het FT-100 koersgemiddelde zakte eerst 20 punten weg en veerde later terug tot een verlies van 8 punten op 2.826,0.

FRANKFURT De Duitse aandelenkoersen stegen vanmorgen. De Dax-30-index won ruim 10 punten op 1661,63.

TOKIO De laatste beursdag van deze week eindigde met een fors verlies. Het Nikkei-225 gemiddelde verloor 1,39 procent (238,39 punten) op 16.851,51. Donderdag waren de beurzen in Japan gesloten.