Nettowinst Delta Lloyd daalt 7 pct

De vijfde verzekeraar van Nederland, Delta Lloyd (2800 personeelsleden), heeft vorig jaar als enige in de top vijf de winst zien dalen. Dit jaar houdt Delta Lloyd rekening met "een iets lagere of gelijkblijvende winst.'

Dat de resultaten van de verzekeraar onder druk stonden was eerder deze week al duidelijk, toen het Britse moederconcern van Delta Lloyd, Commercial Union, zijn cijfers over 1992 bekendmaakte, waaronder ook die van de Nederlandse dochter, zij het dat die de winst vóór belastingen weergaven.

In verhouding met het moederconcern valt de daling bij Delta Lloyd nog mee. Commercial Union meldde een 20 procent lagere bruto-winst. Delta Lloyd kon de terugval beperken tot 7 procent en kwam uit op 188 miljoen gulden.

De lagere winst werd geboekt bij een gestegen omzet: die steeg met 4,6 procent van 4,1 miljard tot 4,3 miljard gulden. Autonoom was de omzetstijging 7,7 procent.

Op de omzet van 1992 was van invloed dat Delta Lloyd de assuradeuren Schermer en B. Franco Mendes overnam alsmede de verzekeringsportefeuilles van Diligentia en Bureau Watersportverzekeringen. Verder kwam er de Delta Lloyd Bank bij, maar de rechtsbijstands- en ziektekostenportefeuilles werden aan derden overgedragen.

In de levenbranche steeg het premie-inkomen met 7,7 procent tot bijna 2 miljard gulden, waarmee Delta Lloyd na ING, Fortis en Aegon een vierde plaats op de markt heeft. De groei kwam uit het individuele polissen. De hoge produktie met de daaraan verbonden kosten hadden een negatieve invloed op het bedrijfsresultaat.

Groter waren echter de problemen in de schadeverzekeringen. Delta Lloyd behoort op deze markt tot de kleinere spelers en valt buiten de top vijf. Het premie-inkomen bij de schadeverzekering ging met 12,1 procent omlaag naar 803 miljoen gulden. In de transportbranche steeg het premie-inkomen sterk door de toevoeging van Diligentia en Bureau Watersport. De resultaten in de schadeverzekering verslechterden. Er was een verlies van 5,6 miljoen gulden tegen een winst van 20,7 miljoen gulden in 1991. Het inkomen uit beleggingen nam vorig jaar toe met 10,5 procent van 1388 miljoen naar 1533 miljoen gulden.