Nederland gedaagd door EG wegens importbeleid

BRUSSEL, 12 FEBR. Nederland wordt samen met Groot-Brittannië en Duitsland voor de EG-rechter gedaagd omdat het sinds 1 januari de EG-regels voor import uit Azië en Oost-Europa overtreedt. Handelscommissaris Brittan heeft de drie lidstaten twee weken de tijd gegeven om deze bilaterale importafspraken terug te draaien.

“Het is niet acceptabel dat lidstaten de wet in eigen hand nemen voor wat betreft het EG-buitenlandse handelsbeleid”, aldus Brittan. Hij verwijt de drie landen niet aan Brussel om verlenging van de importafspraken te hebben gevraagd, maar eigenmachtig maatregelen te hebben genomen. Duitsland heeft alle handel met de zogeheten staatshandelslanden vrijgegeven. Nederland en het Verenigd Koninkrijk hebben de bestaande importquota verlengd.

De problemen ontstonden omdat op 1 januari Europa intern de handel vrijwel volledig vrijgaf, maar onderling geen overeenstemming kon bereiken over EG-handel met het buitenland. Denemarken en Italië hebben volgens Brittan na 1 januari wel correct gehandeld. Zij vroegen de Commissie om verlenging van de importquota. Volgens de woordvoerder van Brittan zijn Duitsland, Groot-Brittannië en Nederland nu bezig om het EG-handelsbeleid te "renationaliseren''. De Europese Commissie vreest ook dat de ongebreidelde invoer van bijvoorbeeld Chinees textiel in Duitsland Frankrijk ertoe zou kunnen aanzetten om weer grenscontroles in te voeren.

In principe wilde de Commissie na 1 januari 1993 alle 6.500 nationale importrestricties opheffen. Daarover bereikte de Raad van Ministers echter geen overeenstemming. De Commissie meent nu dat na 1 januari 1993 de bestaande importquota automatisch zijn vervallen: volgens haar interpretatie van de EG-regels is alle invoer uit die landen verboden, tenzij Brussel heeft ingestemd. In kringen van EG-diplomaten wordt deze opvatting gezien als een poging om de onderhandelingen over een EG-importregime onder politieke druk te zetten.

Volgens Economische Zaken in Den Haag doet de Nederlandse regering nu niets anders dan de praktijk van voor 1 januari volgen. Quota's waarvan de termijn was verlopen werden toen automatisch verlengd. Het direct laten vervallen van importquota zoals de Commissie wil “schaadt de legitieme belangen van de handel” aldus een woordvoerder.