Nederkoorn: minister vernielt Fokker

AMSTERDAM, 12 FEBR. Aan de vooravond van de definitieve beslissing over de samenwerking tussen Dasa en Fokker is het spelletje "zwarte pieten' in volle hevigheid losgebarsten. Bestuursvoorzitter E.J. Nederkoorn van Fokker wijst met de vinger naar de overheid; de Industriebond FNV heeft gisteren nog een boze brief naar Dasa gestuurd.

Voor Nederkoorn staat vast dat minister Andriessen (economische zaken) de hoofdschuldige is. Op een massale bijeenkomst van het Fokker-personeel vanochtend op Schiphol zei Nederkoorn dat de overheid “niet alleen het bedrijf, maar een hele bedrijfstak aan de rand van de afgrond brengt”. Nederkoorn zei dat hij er spijt van had zich niet eerder in deze bewoordingen tot minister Andriessen te hebben gericht.

De Industriebond FNV legt de zwarte piet aan twee kanten. Allereerst bij de overheid, die “veel tijd heeft verloren door te discussieren over details”, aldus bestuurder P. van Bers. Maar ook Dasa zou niet zonder schone handen zijn. Van Bers maakte vanochtend bekend dat de FNV-bond gisteren een brief aan Dasa heeft gestuurd. Hierin bekritiseert de bond de manier waarop de Duitse onderneming de huidige "prijsdiscussie' voert. “Het draagvlak voor de samenwerking brokkelt zo snel af.”

“Duitsland heeft honger en wil ons opeten”, zegt een werknemer die anoniem wil blijven. “Het wapengekletter is omgeruild voor het markengerinkel. En wij worden niet meer dan een schroevedraaierfabriek, waar we de componenten in elkaar schuiven.”

De verwarring en onzekerheid onder de ruim 6.000 werknemers in de produktievestiging op Schiphol is groot. Naar voorbeeld van DAF ontstond gisteren het plan om vandaag massaal te protesteren. Fokker en de vakbonden bestelden 50 touringcars om het personeel vanuit Amsterdam naar het ministerie van Economische Zaken in Den Haag te vervoeren, maar de bussen werden vanochtend weer afbesteld.

Hoewel iedereen een vergelijking met DAF heftig ontkent, wordt de Eindhovense vrachtwagenfabrikant regelmatig aangehaald.

“Net zoals DAF nu geen vrachtwagen verkoopt, kunnen wij geen vliegtuig meer verkopen met die vertoning eromheen”, aldus Nederkoorn vanochtend. Ook beklaagde hij zich over het feit dat de onderneming de nieuwe Fokker 70 nog niet officieel heeft kunnen lanceren.

Morrend ging het personeel akkoord om het besluit van minister Andriessen af te wachten. Als de deal met Dasa alsnog afspringt, zullen de werknemers begin volgende week in Den Haag protesteren. Nederkoorn loopt dan hoogstwaarschijnlijk voorop. Ondanks het boe-geroep dat opklonk toen hij het podium betrad, wist hij als enige spreker de zaal op te peppen. Verhalen als zouden er op termijn 5.000 arbeidsplaatsen bij Fokker op de tocht staan, woof hij weg. Staand voor de zaal hield hij zijn werknemers voor dat het 75-jarig bestaan van Fokker hoe dan ook gevierd wordt. De show van Erik Jan Nederkoorn is nog niet voorbij.

    • Yaël Vinckx