"Leger Togo blijft buiten de politiek'

LOMÉ, 12 FEBR. Minister-president Joseph Kokou Koffigoh en president Gnassingbe Eyadama van Togo hebben gisteren besloten dat het leger uit de politiek moet worden gehouden.

Volgens officiële bronnen zal vandaag een nieuwe overgangsregering worden gevormd. Op 13 januari heeft Eyadam de regering van premier Koffigoh ontbonden. Eind januari hebben veiligheidstroepen zeker dertig demonstranten doodgeschoten. Wegens het geweld zijn ten minste honderdduizend burgers de hoofdstad Lomé ontvlucht. Koffigoh en Eyadama hebben elkaar gisteren ontmoet nadat Frankrijk en Duitsland aankondigden hun hulp aan Togo te staken, omdat het democratiseringsproces in het Westafrikaanse land te langzaam gaat. Volgens Koffigoh is hij met de president overeengekomen dat het leger en de veiligheidstroepen onder controle van de regering komen en alleen worden ingezet om het land te verdedigen tegen agressie van buitenaf. (Reuter)