Koers pond zakt verder weg naar historische diepte

AMSTERDAM, 12 FEBR. De koers van het Britse pond daalde vanmorgen tot onder de 2,62 gulden, een historisch dieptepunt. In de loop van de morgen herstelde de koers zich licht.

Het pond noteerde omstreeks het middaguur 2,6293 gulden, na gisteren te zijn gesloten op 2,6470. Volgens de handelaren wordt de Britse munteenheid van alle kanten aangeboden. De komende president van de Britse centrale bank, Eddie George, liet in een toespraak doorschemeren dat er van een verdere verlaging van de Britse rente geen sprake zal zijn, maar valutahandelaren trokken die uitspraak in twijfel. Als reden voor de verdere koersdaling van het pond wordt aangevoerd dat de handel in de andere Europese munteenheden vrij kalm is. Een zwakke valuta als het pond is dan een willig slachtoffer.

De zwakke EMS-munteenheden lagen er rustig bij, hoewel de koersen wel lager waren. Zo stond de Franse frank om 12.00 uur op 33,240 gulden (per honderd) na 33,260 gulden aan het eind van de handel gisteren. De Deense kroon zakte weg van 29,385 (per honderd) naar 29,340 gulden. Het Ierse pond werd meegetrokken met het Britse pond. De Ierse valuta stond om 10.00 uur op 2,7370 gulden na gisteren te zijn gesloten op 2,7460 gulden.

De Amerikaanse dollar begon de handel op de Europese wisselmarkten vandaag met een wat lagere koers. Om 12.00 uur werd in Amsterdam een koers opgegeven van 1,8550 gulden, tegenover een slotkoers van 1,8665 gulden gisteren. In Tokio zakte de dollar tegenover de yen verder weg, De slotkoers daar bedroeg 120,45 yen, 1,5 yen minder dan op de voorgaande dag. De yen is de laatste paar dagen flink aan het stijgen tegenover de Amerikaanse munteenheid doordat er op de Japanse regering druk wordt uitgeoefend het handelsoverschot te verkleinen via een verhoging van de koers van de yen.