KOEKJES VAN AARDAPPEL EN VIS

Een traktatie voor visliefhebbers en een probaat gerecht om mensen die niet zo van vis houden over de streep te trekken. Het eenvoudige basisrecept leent zich voor tal van variaties: andere of extra vissoorten, toevoeging van garnalen, kruiden, kappertjes of fijngesneden olijven. Worteltjes en vis zijn een klassiek paar, maar de koekjes zijn wat groenten betreft niet inkennig: vele combinaties zijn mogelijk.

Voor 3 personen:

500 gram aardappelen (geschild gewogen)

400 gram kabeljauw- of koolvisfilet

een halve liter visbouillon (of van 1 tablet)

desgewenst: 1 glaasje witte wijn of sherry

1 ei

3 eetlepels melk

zout, peper

2 eetlepels fijngehakte koriander of bladselderij

eventueel wat bloem

4 eetlepels olie

Schil, was en weeg de aardappelen en kook ze in ongeveer 20 minuten gaar. Pocheer verse vis in de hete bouillon, al dan niet met de wijn, in zo'n 10 minuten gaar. Diepvriesvis moet 5-10 minuten langer in de bouillon blijven. Schep de vis met een schuimspaan op een bord. Iets laten afkoelen. Verdeel de vis in stukjes en verwijder graatjes. Giet de aardappelen af en stamp ze zijn. Stamp ook de vis door de aardappelen. Roer dit alles met het ei, de melk en circa 3 eetlepels bouillon tot een stevige puree. Voeg naar smaak zout, peper en koriander toe. Strijk de massa uit op een of twee borden, laat haar 10 minuten afkoelen en daarna minstens een half uur in de koelkast opstijven. Verdeel de massa in negen gelijke delen en vorm daar met de handen platte koekjes van. Bewaar de koekjes tot gebruik in de koelkast. Verhit de olie in een ruime koekepan. Wentel de koekjes desgewenst door een dun laagje bloem. Bak ze 3 minuten per kant, tot ze door en door warm en alom lichtbruin zijn. Direct serveren.

    • Annelène van Eijndhoven