Karadzic houdt het in New York voor gezien

NEW YORK, 12 FEBR. De leider van de Bosnische Serviërs, Radovan Karadzic, heeft gisteren aangekondigd het vredesoverleg te verlaten en naar huis terug te keren.

Karadzic liet weten dat geen enkele vooruitgang kan worden geboekt in het vredesoverleg over Bosnië zolang de Bosnische president Izetbegovic, de leider van de moslims, weigert naar New York te komen. Karadzic beloofde gisteren naar New York terug te komen zodra “alle partijen zich bereid verklaren rond de onderhandelingstafel te gaan zitten.”

Het Bosnië-overleg in New York ligt stil sinds zondag. Toen werd besloten te wachten op de formulering van het Amerikaanse standpunt in de kwestie-Bosnië. Woensdag presenteerden de Amerikanen hun plannen, maar volgens VN-woordvoerder Fred Eckhard wordt het Bosnië-overleg pas midden volgende week hervat, als de Amerikaanse diplomaat Reginald Bartholomew in New York zal zijn aangekomen.

Bartholomew, de Amerikaanse ambassadeur bij de NAVO die deze week door de regering-Clinton is toegevoegd aan het voorzitterschap van de Joegoslavië-conferentie van de EG en de VN, reist vandaag naar Moskou. Hij wil daar proberen de Russische regering nauwer te betrekken bij de pogingen een oplossing te vinden voor de oorlog in ex-Joegoslavië. (Reuter, AFP)