Janet Reno minister van justitie VS

WASHINGTON, 12 FEBR. Na twee mislukkingen heeft de Amerikaanse president Bill Clinton gisteren voor de derde keer een vrouw voorgedragen als minister van justitie, de 54-jarige Janet Reno, officier van justitie in Florida. De eerste twee kandidaten, Zoë Baird en rechter Kimba Wood, moesten zich terugtrekken omdat ze illegale kinderoppassen hadden aangenomen. De benoeming van Reno moet nog worden bekrachtigd door de senaat.

Janet Reno legt meer gewicht in de schaal dan haar twee voorgangers. Ze is sinds 1978 de gekozen openbare aanklager van Miami en omgeving. Ze bestiert een groot bureau met veel aanklagers. Reno heeft aanzienlijk meer politieke ervaring dan Baird en Wood. Ze is altijd met grote meerderheid herkozen, hetgeen voor een Democraat in Miami een prestatie is. Ze is zakelijk en direct in haar uitingen en brandschoon. Ze staat ook bekend als goed manager. Wood viel slecht in de smaak bij de commissie van justitie van de senaat door haar gebrek aan managementervaring; het ministerie van justitie behoeft grondige hervorming.

Reno is via Hillary Clintons mentor Marian Wright Edelman aangebracht. Ze heeft zich met name ingespannen om geweld tegen kinderen te vervolgen.

De 54-jarige, rijzige Reno is ongetrouwd en heeft geen kinderen. “Ik heb nooit een illegale immigrant aangenomen en ik denk dat ik al mijn sociale lasten heb betaald”, zei ze gisteren. Clinton zei dat ze als lokale openbare aanklager ook veel ervaring had opgedaan met federale autoriteiten. Omdat Miami een internationaal centrum voor drughandel is, moest er veel worden samengewerkt met federale instanties.

Reno is sterk begaan met het milieu. Haar huis, dat door haar grootmoeder is gebouwd, heeft geen - energieverslindende - airconditioning, hetgeen uitzonderlijk is in het hete Miami. Ze is tegen de doodstraf. Toch heeft ze als openbare aanklager de wet boven haar eigen opvattingen gesteld. Waar de doodstraf geëist moest worden, heeft ze dat gedaan. Clinton is voor de doodstraf en Reno zei dat ze loyaal zal zijn aan deze opvatting.