Jaarwinst Lonrho keldert met 61 pct

De winst voor belastingen van het Britse conglomeraat Lonrho is in het eind september afgelopen boekjaar met 61 procent gekelderd van 205 miljoen pond tot 80 miljoen pond (212 miljoen gulden). In het voorgaande jaar was er al een winstdaling van 25 procent. Het bedrijfsresultaat daalde het afgelopen boekjaar met 44 procent tot 179 miljoen pond.

De omzet verminderde met ruim twintig procent van 4,85 miljard pond tot 3,87 miljard pond (10,25 miljard gulden), voor een belangrijk deel toe te schrijven aan het afstoten van belangen. De jongste verkoop vond in december plaats. De auto-importeur VAG werd voor 124 miljoen pond (328 miljoen gulden) overgedaan aan Volkswagen. Het Duitse concern kreeg daarmee de import van VW- en Audi-modellen in Groot-Brittannië in eigen hand.

Door het afstoten van belangen kon Lonrho zijn schuld in het afgelopen boekjaar verminderen van 1,1 miljard pond tot 700 miljoen pond (1,85 miljard gulden). Het concern wil de schuld in het lopende jaar met nog eens 300 à 400 miljoen pond verkleinen. Er wordt gespeculeerd over verkoop van de Britse zondagskrant The Observer en de Amerikaanse Princess-hotels.

De slechte resultaten zijn voor een belangrijk deel toe te schrijven aan een forse daling van de winst bij de mijnbouwactiviteiten in Afrika (goud en platina).

Lonrho werd de afgelopen dertig jaar door de eigenzinnige topman Roland (Tiny) Rowland getransformeerd van een slapend landbouwbedrijf in het vroegere Rhodesië tot een conglomeraat met belangen in vele bedrijfstakken. De 75-jarige Rowland maakte deze week, na wekenlange speculaties over zijn opvolging, bekend dat de Duitse onroerend-goedmagnaat Dieter Bock de leiding met hem gaat delen. Bock is directeur van het vastgoedbedrijf Advanta Management en heeft een belang van 18,8 procent in Lonrho. Hij is daarmee de grootste aandeelhouder.