IBM Nederland in '92 op een verlies van 165 miljoen

ROTTERDAM, 12 FEBR. IBM Nederland heeft 1992 afgesloten met een verlies van 165 miljoen gulden. Gisteren maakte IBM-directeur A. Lundqvist de voorlopige jaarcijfers bekend. In 1991 boekte de Nederlandse dochter van 's werelds grootste computerconcern nog een winst van 122 miljoen gulden.

Het resultaat van 1992 werd gedrukt door de reserveringen voor een herstructureringsoperatie van 362 miljoen gulden, waaronder kosten van pensioenvoorzieningen. De nadruk van de operatie ligt volgens een IBM-woordvoerder op kostenreductie, zodat “de onderneming zich aanpast aan veranderende marktomstandigheden”.

IBM Nederland boekte corig jaar een omzet van 3,4 miljard gulden, tegen 3,29 miljard gulden het jaar ervoor. De winst uit operationele activiteiten na belastingen, de herstructureringskosten niet meegerekend, bedroeg 197 miljoen gulden. In 1991 maakte IMB Nederland nog een winst van 148 miljoen. Directeur A. Lundqvist verwacht dat 1993 “een moeilijk jaar zal worden”.

IBM Nederland schrapte in 1992 335 arbeidsplaatsen. Het aantal werknemers eind 1992 bedroeg 4714, tegen 5049 eind 1991. Door de malaise op de computermarkt is al enige tijd een afslankingsoperatie aan de gang, waarbij tot 1995 1.350 mensen IBM Nederland verlaten. De werknemers vloeien af via financiële regelingen, gedwongen ontslagen worden vermeden. Na de saneringsoperatie zullen nog 3.700 banen bij IBM Nederland overblijven. Aanvankelijk was gerekend op het vertrek van slechts 720 werknemers.

De vrijwillige uittreders krijgen bij vertrek een aanzienlijke premie. IBM wil de hoogte van die premies niet prijsgeven, maar volgens de bond van hoger personeel (VHP) liggen de vertrekpremies gemiddeld rond de 300.000 gulden, met enkele uitschieters van 1,5 en 1,6 miljoen gulden. IBM Nederland had aanvankelijk tussen de 120 en 150 miljoen gulden geïnvesteerd om de afvloeiingen te bekostigen. Oudere werknemers komen in aanmerking voor vervroegd pensioen, terwijl jongere werknemers voor een vertrekpremie konden intekenen.

Het Amerikaanse moederconcern publiceerde onlangs zijn cijfers over 1992. Topman John Akers kondigde zijn vertrek aan na een recordverlies van 4,97 miljard dollar (ongeveer 9 miljard gulden) te hebben bekendgemaakt. Wereldwijd gaan bij IBM enkele tienduizenden banen verloren.