Frankrijk weerde Rushdie

PARIJS, 12 FEBR. De Britse schrijver Salman Rushdie is de afgelopen twee jaar drie keer de toegang tot Frankrijk ontzegd. De auteur van De Duivelsverzen verklaarde dit gisteren in een interview met het Franse televisiestation France 3. De Franse autoriteiten hadden geen redenen gegeven waarom hij in Frankrijk niet welkom is, aldus Rushdie, die in 1989 door het fundamentalistische islamitische regime in Iran ter dood werd veroordeeld.

De Franse minister van Cultuur Jack Lang, in de uitzending om commentaar gevraagd, kon geen redenen geven waarom Rushdie niet naar Frankrijk mag komen. Lang die eraan herinnerde dat talrijke andere om politieke of religieuze redenen vervolgde schrijvers wel in Frankrijk werden ontvangen, sprak de hoop uit dat Rushdie "zo spoedig mogelijk zal kunnen komen'. Op initiatief van de Franse Liga voor de rechten van de mens zouden enkele Franse universiteiten Rushdie, auteur van vier andere romans naast De Duivelsverzen, een eredoctoraat willen verlenen.

De ambassadeur van Iran in Parijs, Ali Ahari, bevestigde dat de door Khomeiny uitgesproken fatwa waarin wordt opgeroepen Rushdie te doden, nog steeds van kracht is. Rushdie suggereerde in de uitzending dat de Iraanse ambassade in Parijs grote druk op de Franse autoriteiten heeft uitgeoefend om hem de toegang tot Frankrijk te verbieden. De raison d'état, waardoor de Franse autoriteiten zich laten leiden, wordt in Parijs in verband gebracht met de moord op de Iraanse oud-premier Bakhtiar. Een Iraans commando sneed Bakhtiar een kleine twee jaar geleden met een mes de hals door in zijn door de politie bewaakte woning in de Parijse voorstad Suresnes.

    • Jan Gerritsen