Foto: DEN HAAG - Het Gelders Orkest heeft ...

Foto: DEN HAAG - Het Gelders Orkest heeft gisteren in de hal van de Tweede Kamer in Den Haag een protestconcert gegeven tegen de voorgenomen fusie van de twee orkesten in Oost-Nederland.

Net als in eerdere fasen van de besluitvorming over een nieuw orkest voor Oost-Nederland reageren ook nu alle betrokkenen weer sterk verdeeld op het advies dat de Raad voor de Kunst gisteren gaf aan minister d'Ancona (WVC) om het orkest Forum Filharmonisch en Het Gelders Orkest te fuseren en bij voorkeur in Arnhem te vestigen. Gelderland en Arnhem willen voor 4,5 miljoen de concertzaal Musis Sacrum opknappen en Nijmegen stelt op zijn beurt De Vereeniging ter beschikking. Het Gelders orkest is blij dat Arnhem nu de voorkeur krijgt boven Enschede, zoals de commissie-Lammers adviseerde. Overijssel, dat heeft aangeboden voor een aantal musici te willen betalen, wil het nieuwe orkest in Enschede, om een ernstige aanslag op de culturele infrastructuur van de stad te voorkomen. (Foto Peter Hilz)