Duitsland: weer affaire dienstreizen

BONN, 12 FEBR. Na minister-president Max Streibl (CSU) van de Duitse deelstaat Beieren hebben diens partijgenoten Edmund Stoiber (minister van binnenlandse zaken) en Georg Tandler (vroeger onder andere minister van financiën) toegegeven dat zij zich tussen 1978 en 1990 geregeld op dienst- en vakantiereizen gratis hebben laten vervoeren door de vliegtuigbouwer MBB en de autoproducenten BMW, Audi en Mercedes.

In een brief aan de Süddeutsche Zeitung, waaruit die krant vanmorgen citeert, geeft Stoiber een overzicht van zulke reizen. Hij schrijft dat ook politici van andere partijen van dergelijke diensten van het bedrijfsleven gebruik maakten en dat dit ook elders in Duitsland gebeurde, maar weigert namen of voorbeelden te noemen. Volgens Streibl hebben de genoemde bedrijven nooit “politieke tegenprestaties” gevraagd of gekregen. Hij zegt ook dat hij intussen inziet dat politici eigenlijk niet van zulke gratis diensten gebruik moeten maken. De zaak trekt in Duitsland meer dan regionale aandacht omdat premier Streibl de afgelopen weken al had moeten toegeven dat hij voor rekening van vliegtuigbouwer Grob vakantiereizen had gemaakt (de zogeheten Amigo-Affaire), het Duitse ministerie van defensie vorige week heeft afgezien van de bestelling van Lapas-verkenningsvliegtuigen van Grobs Beierse bedrijf, en de toenmalige premier van de deelstaat Baden-Württemberg, Lothar Späth (CDU), twee jaar geleden moest aftreden nadat gebleken was dat hij reizen door bevriende ondernemers had laten betalen (de Traumschiff-Affaire).