Duitsland ontsteekt massaal in woede over tolplannen

BONN, 12 FEBR. In Duitsland is massale woede ontstaan over de plannen van minister Krause (verkeer) om volgend jaar voor alle (ook buitenlandse) gebruikers van de autowegen een verplicht vignet in te voeren, als tussenstap naar toekomstige electronische registratie op (dan) geprivatiseerde autowegen.

Autobahn-Gebühr, NEIN, NEIN, NEIN, kopte het miljoenenblad Bild, dat zijn complete voorpagina gisteren in het teken van de nationale verontwaardiging had gesteld. Bliksem-enquêtes van kranten en radio- en t.v.-stations maakten duidelijk dat tweederde tot driekwart van alle Duitsers boos tot razend is wegens Krause's voorgenomen aanslag ("Reines Abkassieren') op het onbelemmerde gebruik van hun liefste bezit: de auto. De Duitse ANWB voorspelde alvast immense files op "gewone' wegen door "uitwijkgedrag' en een nog grotere verkeerschaos in de steden. Regionale partijvorsten braken her en der de staf over Krauses plannen, die in feite en in hoofdzaak al begin januari door de coalitie zijn goedgekeurd.

Voor dit grote, door de media mee-geregisseerde, protestgeweld zijn leden van de Duitse regeringscoalitie even een stukje op de loop gegaan. Minister Töpfer (milieu) zei openlijk dat hij meer voor verhoging van de benzine-accijns voelt (terwijl Krause na het overleg van de coalitietop dinsdag had verklaard dat hij daar weinig in ziet). Theo Waigel, minister van financiën, pleitte voor de televisie ook voor het selectievere “eerlijkere” middel van accijnsverhoging tegen het autogebruik. Misschien, dat komt voor bij ministers van financiën, dacht hij ook wel aan een grotere opbrengst.

De arme Krause staat nu even alleen. Want ook kanselier Kohl besloot tot een omtrekkende beweging. Hij liet gisteren onderstrepen dat er voorshands over de vignetten of hun prijs nog niets is beslist. Gefluisterde prognose in Bonn: er komen vignetten én een accijnsverhoging.