Drs. C. Herkströter hoogste baas van Shell

ROTTERDAM, 12 FEBR. De Nederlander drs. C.A.J. Herkströter (60) wordt op 30 juni de hoogste baas van Shell. Herkströter, president-directeur van de Koninklijke Nederlandse Petroleum Maatschappij, is benoemd tot voorzitter van het Comité van directeuren, de topdirectie van de Koninklijke/Shell Groep. Hij volgt in die functie Sir Peter Holmes op, die met pensioen gaat.

Vice-voorzitter van de topdirectie wordt dr. J.S. Jennings, die tevens door de Britse tak van Shell, de Shell Transport and Trading Company, is benoemd tot voorzitter van de Groepsdirectie. Jennings vervangt in die functie Sir Peter Holmes.

De Limburger drs. Cor Herkströter is van oorsprong bedrijfseconoom en registeraccountant en maakte sinds 1 juni 1989 deel uit van de driekoppige directie van de Koninklijke Nederlandse Petroleum Maatschappij. Deze Nederlandse poot van Shell heeft 60 procent van de aandelen van de Koninklijke Shell/Groep in bezit. De overige 40 procent van het concern zijn in handen van de Shell Transport en Trading Company.

Herkströter trad in 1967 in dienst van Billiton, de in metalen gespecialiseerde dochtermaatschappij van Shell. Hij werd in 1971 hoofd Financiën bij dat bedrijf. Later vervulde hij functies bij de Koninklijke Shell Groep in Groot-Brittannië als coördinator voor Zuidoost-Azië, in Frankrijk als vice-president Financiën en in Nederland als coördinator voor de regio Europa.

Dr. John S. Jennings (55), geboren in Oldbury bij Birmingham, is van oorsprong geoloog en heeft 34 jaar lang Shell als enige werkgever gediend. Via een studiebeurs kwam hij bij het concern terecht, kreeg zijn basisopleiding in Den Haag en werkte als geoloog voor de oliewinning in Oman. Daarna klom hij op als senior geologist en vervulde functies voor Shell in Australië, Zuid-Afrika en op het hoofdkantoor in Londen, werd directeur in Turkije, exploratiemanager voor de hele groep in Londen en Den Haag en trad in 1987 toe tot de directie in Londen en de Groepsdirectie van Shell.

In een interview met deze krant, eind 1991, zei John Jennings dat Shell werkt aan terugkeer naar de olie- en gasgebieden in het Midden-Oosten waar de bezittingen van het concern in de jaren '70 waren genationaliseerd. Shell heeft grote belangen in Saoedi-Arabië, Syrië en Oman. Tot het moment van de Iraakse inval in Koeweit waren er ook contacten in Irak. Jennings sluit niet uit dat Shell in de toekomst in dat land weer oliebelangen gaat opbouwen.