Dasa: overheid moet Fokker na overname blijven steunen

ROTTERDAM, 12 FEBR. Het Duitse vliegtuigbouwconcern Deutsche Aerospace (Dasa) wil dat de Nederlandse regering na de overname van Fokker meebetaalt aan saneringen bij de Nederlandse vliegtuigbouwer.

Dat staat in de brief die Dasa deze week als "laatste voorstel' heeft gestuurd naar minister J. Andriessen (economische zaken). Gisteren lekte uit dat bij Fokker de komende twee jaar minimaal 1.000 banen extra verdwijnen, nadat vorig jaar al het schrappen van 950 arbeidsplaatsen bekend werd gemaakt. Ingewijden verwachten dat Fokker de komende jaren in totaal zo'n 5.000 van de 12.000 banen schrapt.

Dasa wil blijkens de brief de produktie-capaciteit van Fokker verminderen en wil verder dat de overheid ook na de overname daaraan een bijdrage levert. “Het is bovendien noodzakelijk om met de regering overeenstemming te bereiken over de manieren en middelen waarop de regering kan bijdragen aan het terugbrengen van de capaciteit van Fokker tot een passend en houdbaar peil, met het oog op de verslechterde marktomstandigheden en vooruitzichten”, schrijven bestuursvoorzitter J. Schrempp en zijn rechterhand M. Bischoff.

De eis van de bijdrage bij de saneringen komt bovenop de al eerder bekend geworden eisen over een extra financiële injectie en garanties door de Nederlandse overheid. Over de vorm van de overheidssteun die zij wensen geven de Dasa-bestuurders geen details. Volgens ingewijden ligt het voor de hand dat de Nederlandse regering geld moet uittrekken voor afvloeiingsregelingen voor werknemers.

Het ministerie van economische zaken heeft geen commentaar. Een Fokker-woordvoerder meldde vanmorgen: “Er is geen relatie tussen de reductie van de capaciteit en de correspondentie tussen de betrokkenen. Er is inderdaad wel gesproken over het getal van 1000. Daarbij hoeven geen gedwongen ontslagen te vallen”. Volgens Fokker “is overeengekomen dat er geen ontslagen bij Fokker zullen vallen als direct gevolg van de samenwerking tussen Fokker en Dasa”.

De ministerraad heeft vanmiddag gesproken over de overname van Fokker.

    • Karel Berkhout