Craxi weg als partijleider na aantijgingen over corruptie

Niet bekend

In een toespraak van 25 minuten tot de partijraad herhaalde Craxi dat hij de beschuldigingen tegen hem ziet als een poging om hem kapot te maken. Maar impliciet gaf hij toe dat zijn positie onhoudbaar is geworden, nu hij is beschuldigd van betrokkenheid bij smeergeldschandalen voor tientallen miljoenen guldens.

“Mijn mandaat is afgelopen”, zei de 58-jarige Craxi, zorgvuldig het woord "aftreden' vermijdend. “Nieuwe leiders en een nieuwe generatie moeten de partij overnemen.”

Zijn aftreden betekent het einde van een tijdperk. Meer dan zestien jaar lang heeft hij de partij bestuurd, met ijzeren hand, en hij heeft als geen ander zijn stempel gedrukt op de Italiaanse politiek van het afgelopen decennium. Onder Craxi kregen de socialisten, de derde partij van het land, een sleutelrol: ze waren de coalitiepartner die de christen-democraten nodig hadden om te kunnen blijven regeren. Ze beloofden modernisering en politieke vernieuwing. Craxi was premier van 1983 tot 1987, voor Italië een periode van ongekende economische groei.

Craxi is het belangrijkste slachtoffer tot nutoe van het onderzoek naar corruptie in de politiek dat een groep Milanese rechters vorig jaar februari is begonnen, na de arrestatie van een socialistische functionaris in Milaan. Meer dan honderd ondernemers en politici uit alle partijen zijn in verband hiermee gearresteerd. Tegen tientallen anderen loopt het onderzoek nog. Voor Craxi blijft het onderzoek naar de smeergeldaffaires een groot komplot, een vorm van “agressie” tegen hem en de socialistische partij.

Pag 5: Verdeeldheid over opvolging Craxi

In zijn toespraak gisteravond zei Craxi dat “enkele juridische initiatieven op het eerste gezicht gefundeerd zijn”, maar hij vervolgde dat het onderzoek als geheel politieke doeleinden had, “binnenlandse en waarschijnlijk ook internationale”. Hij ging daar niet verder op in.

Craxi maakte duidelijk dat hij onder protest aftreedt, en hij kondigde aan dat hij al zijn energie zal wijden aan zijn verdediging. Zijn uithalen naar de justitie kregen geen respons uit de zaal. Het aftreden was een afscheid zonder gratie, met veel onderhuidse spanning maar weinig zichtbare emotie, in een sobere zaal van een luxe-hotel waar een handvol anjers, het partijsymbool, de enige versiering vormden.

De socialistische partijraad vergadert daar vandaag verder over de vraag wie Craxi moet opvolgen. Vanmorgen bestond er nog grote verdeeldheid, voornamelijk over de vraag hoe grondig de vernieuwing moet zijn, hoe groot de grote schoonmaak. Er wordt ook gespeculeerd op een scheuring binnen de partij.

Twee belangrijke kandidaten zijn de voormalige vakbondsleider Giorgio Benvenuto, die voor velen een aanvaardbare compromiskandidaat is maar door de vernieuwers als te voorzichtig wordt beschouwd; en Valdo Spini, een voormalige vice-secretaris van de partij en staatssecretaris voor buitenlandse zaken die achter de schermen wordt gesteund door premier Giuliano Amato.

De aanhangers van ex-minister Claudio Martelli lijken te hebben besloten niet zijn voorbeeld te volgen en uit de partij te stappen. Martelli stapte woensdag op als minister en als socialist toen hij van de Milanese justitie hoorde dat hij wordt verdacht van betrokkenheid bij het frauduleuze bankroet, in 1982, van de Banco Ambrosiano. De justitie heeft Martelli in verband gebracht met een Zwitserse bankrekening waarop door de Banco Ambrosiano smeergeld is gestort voor de socialistische partij. Martelli is niet van corruptie beschuldigd.