Beursbestaan Berkel's Patent ten einde

Aandeelhouders Van Berkel's Patent (snij- en weegapparatuur) hebben vandaag de laatste kans om hun aandelen aan te melden. De Britse grootaandeelhouder General Electric Company (GEC) betaalt 35 cent per aandeel en had begin deze maand al ruim 94 procent van de aandelen in handen.

Het aantal bedrijven dat de Amsterdamse effectenbeurs verlaat, overtreft ruimschoots het aantal concerns dat een notering aanvraagt. Het jaar is nog geen twee maanden oud en nu staat al vast dat zeker vier fondsen van de beurslijst verdwijnen. Faillissementen en fusies (Bols Wessanen en de drie papierfondsen) zijn soms de oorzaak. Een andere keer verdwijnt een fonds omdat de nieuwe eigenaar gewoon geen brood meer ziet in een notering - zoals bij Van Berkel's in Rijswijk.

Beleggers hebben de laatste jaren weinig plezier gehad van hun aandelen Van Berkel. In 1986 bracht het aandeel nog 30 gulden op, maar sindsdien is het alleen maar bergafwaarts gegaan met de koers en het bedrijf. Het bedrijf maakt al zes jaar achtereen verlies, directeuren kwamen en gingen en de ene reorganisatie was nog niet beëindigd of de volgende werd alweer aangekondigd.

Een Rotterdamse slager die een vleessnijmachine had geconstrueerd, richtte in 1898 Van Berkel's Patent op. In 1918 begon Van Berkel ook met de produktie van weegapparatuur. De onderneming groeide uit tot een van de grootste producenten van weegapparatuur en snijmachtines ter wereld met fabrieken in vijf landen. In 1980 werkten wereldwijd bijna 5000 mensen (nu circa 1800) bij Van Berkel en bedroeg de omzet 525 miljoen gulden (1991: 305 miljoen).

Begin jaren tachtig ging het mis. De conjunctuur zat tegen en middenstanders stelden de vervanging van hun toonbankweegschalen uit. Een overname in de VS pakte verkeerd uit en het bedrijf had moeite met de omschakeling van mechanische naar elektronische apparatuur.

GEC, dat in december al een belang van 64,7 procent had, voerde in december 1992 statutenwijzigingen door waarmee de weg werd vrijgemaakt om Van Berkel (inmiddels een bv) van de beurs te halen. Protest van de Vereniging van Effectenbezitters tegen het bod van GEC haalde weinig uit. Het enige wat GEC deed, was de aanmeldingstermijn verlengen tot en met vandaag. Het bedrijf verwacht dat vrijwel alle aandeelhouders gehoor zullen geven aan de oproep.

    • Frank van Alphen