Andriessen houdt "goede hoop' op afgeslankt DAF

DEN HAAG, 12 FEBR. Minister Andriessen (economische zaken) koestert nog steeds goede hoop dat het plan om truckfabrikant DAF in afgeslankte vorm overeind te houden zal slagen. Hij zei dit gisteren in een spoeddebatje in de Tweede Kamer.

Vanochtend had Andriessen een gesprek met de bewindvoerders van DAF. Een woordvoerder van Economische Zaken zei dat het ministerie “nog geen enkele indicatie” heeft dat het plan voor een nieuwe DAF zal mislukken.

Dit weekeinde krijgen alle potentiële financiers van DAF vermoedelijk een concept-versie van het business-plan van de bewindvoeders. Daarover zal dan, naar verwachting van een betrokkene, “een weekje gestoeid worden” waarna een beslissing moet vallen.

Andriessen, die vandaag zijn collega's in het kabinet van de onwtikkelingen rondom DAF op de hoogte heeft gebracht, liet de Kamer gisteren wel weten dat hij de financiële situatie van DAF bij de surséance-aanvraag begin vorige week heeft onderschat. “Ik vermoedde wel dat er ook in Eindhoven klappen zouden vallen, maar dat het om zo veel ontslagen zou gaan, wist ik toen niet.” De minister wees de Kamer er nog eens op hoe snel de situatie bij DAF de laatste maanden was verslechterd. “Het geld spoot eruit, er was sprake van een ernstige verliesgevende situatie.”

VADO Beheer, de trust van de familie Van Doorne, heeft zich inmiddels positiever opgesteld wat betreft een participatie in het risicodragend vermogen van DAF-nieuwe-stijl. Een week geleden zei VADO nog niet als financier van een afgeslankte DAF te willen optreden.

Minister De Vries (sociale zaken) is niet bereid een bijdrage te leveren aan een sociaal plan voor de werknemers van DAF die op straat komen te staan. “Ik heb er geen centen voor op mijn begroting”, zei De Vries gisteren in de Tweede Kamer. De minister is bang voor precedentwerking. Ook zou het volgens hem een element van onbillijkheid scheppen tegenover werknemers die moeten afvloeien bij andere bedrijven.

Groen Links die het debat had aangevraagd, kreeg van geen en kele fractie steun voor een motie die de regering om financiële steun voor de ontslagen DAF-werknemers vroeg.