Zwitserse in problemen door laster

BERN, 11 FEBR. Een anonieme brief heeft de benoeming in gevaar gebracht van Christiane Brunner, de socialistische afgevaardigde en vakbondsvrouw die voorbestemd was om de tweede vrouwelijke minister in de geschiedenis van de Zwitserse politiek te worden.

Brunner (46) was de enige serieuze kandidaat voor de opvolging van René Felber, de minister van buitenlandse zaken die begin maart zijn post om gezondheidsredenen zal verlaten. Maar het voorheen onbekende "Comité ter Redding van de Normen van onze Instellingen' dreigt in geval van Brunners benoeming een naaktfoto en details over haar privéleven te publiceren.

Brunner spreekt tegen dat er een naaktfoto van haar bestaat. Op de beschuldiging dat ze een illegale abortus zou hebben ondergaan, weigert ze te reageren. “De vraag of een vrouw om wat voor reden dan ook een zwangerschap heeft beëindigd, vind ik op geen enkele manier relevant voor de vraag of een vrouw geschikt is voor een ministerspost”, aldus Brunner. Ze heeft juridische stappen aangekondigd tegen de onbekende briefschrijver(s).

Zwitserse kranten prezen gisteren de houding van Brunner. Maar zij speculeerden desondanks alvast over de groeiende kansen van haar voornaamste rivaal, Francis Matthey. De Socialistische Partij zal Brunner op 20 februari voordragen, maar het Zwitserse parlement, gedomineerd door centrum-rechts, heeft in een stemming op 3 maart het laatste woord. (Reuter, AFP)