Warenhuisconcern Sears op fors verlies

Het Amerikaanse warenhuisconcern Sears Roebuck (detailhandel en financiële dienstverlening) is in het vierde kwartaal van vorig jaar in een fors verlies van 1,8 miljard dollar (3,37 miljard gulden) afgegleden.

In de overeenkomstige periode van 1991 boekte Sears nog een winst van 513,1 miljoen dollar. Over geheel 1992 leed Sears een verlies van 3,9 miljard dollar (7,3 miljard gulden) tegen 1,2 miljard dollar winst in het voorgaande jaar. In het cijfer van 1992 zijn flinke buitengewone lasten verwerkt. Allereerst viel het jaarresultaat 1,87 miljard dollar lager uit als gevolg van toepassing van nieuwe financiële richtlijnen, waarmee ook andere ondernemingen hebben te maken. Bovendien trof Sears in 1992 een voorziening van 1,72 miljard dollar voor de reorganisatie in de warenhuisdivisie. Vorige maand meldde het concern dat de sinds 1985 verlieslijdende postorderactiviteiten worden verkocht en dat 113 van de 870 warenhuizen dicht gaan. Ook hield Sears rekening met een post van 1,65 miljard dollar voor verliezen bij verzekeraar Allstate Insurance die werd geconfronteerd met onverwacht grote schadeclaims na orkaan Andrew. Sears schreef voorts 206,7 miljoen dollar af voor het onroerend-goedfonds Homart Development.

Topman Brennan verklaarde dat 1992 het moeilijkste jaar in het 106-jarige bestaan was, onder andere door de orkaanschade. Allstate leed vorig jaar een verlies van 825,2 miljoen dollar. Naast de reorganisatie in de warenhuisdivisie meldde het concern in oktober de winstgevende vastgoedactiviteiten van Coldwell Banker en delen van de succesvolle vermogensbeheerder Dean Witter en twee andere dochterondernemingen te willen verkopen.