V-raad veroordeelt wraakacties van Servië

NEW YORK, 11 FEBR. De Veiligheidsraad van de VN heeft Joegoslavië veroordeeld wegens het vasthouden van Roemeense Donauschepen en geëist dat de Joegoslaven dergelijke wraakacties tegen de Roemenen achterwege laten.

De Joegoslavische autoriteiten hebben de afgelopen weken herhaaldelijk Roemeense vrachtschepen, op weg naar bestemmingen in Hongarije, Slowakije of Oostenrijk of vanuit die landen op weg naar huis, in Servische Donauhavens aan de ketting gelegd. Ze hebben daarbij openlijk toegegeven dat het bij die acties gaat om een vergelding voor Roemeense acties tegen Joegoslavische schepen op de Donau. Roemenië is net als Bulgarije verplicht de sancties van de Veiligheidsraad tegen Joegoslavië ten uitvoer te leggen en tracht in dat kader de lading van die Joegoslavische schepen te controleren.

De vergeldingsacties tegen de Roemeense schepen zijn volgens de Veiligheidsraad illegaal en onaanvaardbaar. De Joegoslaven moeten de Roemeense schepen laten gaan en afzien van soortgelijke onwettige wraakacties, aldus de verklaring van de Veiligheidsraad. De Roemenen werden in de verklaring geprezen voor de manier waarop ze de sanctieresolutie van de Veiligheidsraad uitvoeren. (AP)