Tibetaanse kaas

LONDON, 11 FEBR. Een tweehonderd jaar oud stukje Tibetaanse kaas heeft op een Londense veiling een kleine drieduizend gulden opgebracht.

“Ik heb er even aan geroken en het zou me niets verbazen als het zelfs nog ouder is dan tweehonderd jaar”, zegt de nieuwe eigenaar, de kaasverzamelaar Simon Perry, die in zijn kelder duizenden kazen bewaart. Om de Tibetaanse kaas te bemachtigen moest hij tijdens de veiling van Sotheby's gisteren bieden op een nummer dat nog verschillende andere Tibetaanse voorwerpen omvatte, zoals een gebedsmolen, een koperen gesp en een Tibetaans-Engels woordenboek, waarvan de gezamenlijke opbrengst werd geschat op vierhonderd à zeshonderd pond. Een woordvoerder van Sotheby's vergeleek het Tibetaanse kaasje met een kurk: “Het is donkerbruin, helemaal gerimpeld en verschrompeld - afschuwelijk.” Perry moest opbieden tegen Pierre Bruno, directeur van de Normandische zuivelfabriek Isigny, die het Tibetaanse kaasje in de wacht wilde slepen voor het bedrijfsmuseum, maar het aan zijn neus voorbij zag gaan, nadat het voor 1.058 pond was afgehamerd. De kaas is afkomstig uit het bezit van de Britse zendeling Henry Martyn Stumbles, die rondom de eeuwwisseling drie jaar in Tibet doorbracht. Zijn zoon Leslie heeft de kaas nu laten veilen. (AP)