TERRINE MET CRANBERRIES

In de doorsnee Hollandse keuken wordt met een zak cranberries weinig fantasievol omgesprongen.

Vorig jaar december at ik bij een collega een heerlijke terrine in de vorm van een mooie kerstkrans waarin cranberries verwerkt waren. Het recept stond zij mij af voor de lezers van deze krant. Knip het uit en bewaar het voor Kerst '93. Deze terrine met frisse smaak past het gehele jaar goed bij een vlees-, gevogelte- of wildgerecht. Bewaar de kerstvorm voor later en maak dit gerecht nu in een gewone rechthoekige vorm met een inhoud van 750 milliliter.

150 gram cranberries

100 gram bleekselderij

50 gram kumquats

50 gram walnoten

50 gram ananas

300 milliliter zwarte bessensap

1 eetlepel crème de cassis

1 eetlepel citroensap

50 gram suiker

4 blaadjes gelatine

Vermeng het zwarte bessesap, de crème de cassis, het citroensap en de suiker. Roer hier de geweekte en opgeloste gelatine door. Laat dit in de koelkast lobbig worden. Hak de rauwe cranberries, bleekselderij, kumquats en ananas in kleine stukjes. Hak de noten grof. Schep de groente, het fruit en de noten door het lobbige vruchtensap. Vul een met water omgespoelde vorm met dit mengsel en laat de terrine in de koelkast verder opstijven.

2 theelelepels vanillesuiker

    • Anne Scheepmaker