Nationale bank van België ontkent aanval op de frank

BRUSSEL, 11 FEBR. Gouverneur Fons Verplaetse van de Nationale Bank van België heeft gisteren met kracht de suggestie van de hand gewezen dat valutaspeculanten bezig zijn met een aanval op de Belgische frank.

De relatieve verzwakking van de frank ten opzichte van de Duitse mark in de afgelopen dagen is slechts het gevolg van “tijdelijke nervositeit” op de wisselmarkten, die niet alleen de Belgische munt treft, aldus Verplaetse gisteren op een persconferentie in Brussel.

Vorige week ontstond binnen het Europees Monetair Stelsel (EMS) neerwaartse druk op de Belgische frank. Door de onverwachte renteverlaging in Duitsland viel die spanning even weg, maar deze week kwam de verkoop van de frank weer op gang. Gisterochtend besloot de Nationale Bank tot een verhoging van de zogenoemde bovenste interventierente met 0,5 punt tot 9,3 procent. Daarop konde frank weer omhoogklimmen ten opzichte van de D-Mark.

Gistermiddag rond vier uur week de Belgische munt nog maar 0,1 procent af van zijn spilkoers met de D-Mark. Voor Verplaetse is die ontwikkeling het bewijs dat er geen sprake is van massale speculatie tegen de Belgische munt, anders zou die zich gisteren niet zo snel hebben hersteld. Verplaetse waarschuwde wel dat de bank niet zal schromen om de rente te verhogen als dat nodig is om de frank te verdedigen.

Analisten in Brussel noemen drie redenen voor de recente verzwakking van de frank, die zich sinds de "september-crisis' op de wisselmarkten samen met de gulden heeft ontpopt tot een van de sterkste valuta binnen het EMS. Zo werd een vorige week gedane uitspraak van Verplaetse, dat de frank 25 à 30 basispunten mag afwijken van de spilkoers met de D-Mark, uitgelegd als een teken van “slapte”. Gisteren zei Verplaetse met klem dat er helemaal niets is veranderd in het beleid om de frank aan de mark te koppelen, waarbij wordt gestreefd naar een marge “in de orde van grootte van 0,25 procent”. Maar in tijden van nervositeit “kan men zich niet vastpinnen op een vast cijfer” en zijn grotere afwijkingen mogelijk, aldus Verplaetse.

Ook de politieke onzekerheid over de staatshervorming in België en groeiende bezorgdheid over de Belgische economie hebben invloed op de koers van de frank. Een analist zei vanochtend dat de internationale markt tot voor kort te optimistisch dacht over de Belgische economie en dat de balans nu te ver is doorgeslagen naar het negatieve.

    • Wim Brummelman