Initiatief VS met instemming ontvangen

SARAJEVO, 11 FEBR. Zowel de Bosnische moslims als de Bosnische Serviërs hebben gisteren positief gereageerd op het besluit van de Amerikaanse regering zich aan te sluiten bij het internationale vredesinitiatief in Bosnië.

In Sarajevo liet de Bosnische president Alija Izetbegovic via zijn woordvoerder weten “tevreden” te zijn over de verklaring van de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Warren Christopher. De woordvoerder zei dat de Amerikanen “altijd ontvankelijker zijn geweest voor de problemen van vervolgden” en “steeds een onderscheid hebben gemaakt tussen het slachtoffer en de agressor”. Op de vraag of de Bosnische regering niet teleurgesteld is over het feit dat de Amerikanen zich niet hebben uitgesproken voor de opheffing van het wapenembargo tegen Bosnië zei de woordvoerder: “Het opheffen van het embargo is voor ons van vitaal belang. Maar het afdwingen van het vliegverbod is voor Bosnië eveneens van vitaal belang.”

De leider van de Bosnische Serviërs, Radovan Karadzic, was eveneens zeer tevreden. “We verwelkomen Amerika op de Balkan en bij de oplossing van de tragedie op de Balkan, vooral omdat Amerika zich heeft verbonden aan een politieke oplossing en diplomatieke middelen”, aldus Karadzic in New York. Ook de Bosnische premier Akmandzic - een etnische Kroaat - uitte zich verheugd over het feit dat de Amerikanen zich aansluiten bij het vredesinitiatief van de EG- en VN-bemiddelaars Owen en Vance.

De Kroatische ambassadeur bij de VN, Mario Nobilo, zei “zich niet langer te kunnen voorstellen hoe zieke geesten de "etnische zuivering' zouden kunnen voortzetten” nu ook de Amerikanen hun standpunt duidelijk hebben gemaakt.

In West-Europa is eveneens instemmend gereageerd op het Amerikaanse initiatief. De regeringen van Duitsland, Frankrijk en Engeland betuigden hun waardering voor de initiatieven van Clinton. De Britse minister van buitenlandse zaken, Douglas Hurd, zei het “nuttig” te vinden dat “niemand in Bosnië verwacht dat de Amerikanen ingrijpen en met geweld een oplossing gaan opleggen of één partij in het conflict gaan bewapenen”. Hij waardeerde dat Washington tot de coclusie is gekomen dat militair ingrijpen geen vrede brengt. “Als we hadden gedacht dat je met een of andere militair operatie met geweld vrede zou kunnen oplossen, zou daar nu sterk op zijn aangedrongen. Maar niemand heeft zo'n plan op tafel gelegd. Het werkt gewoonweg niet en president Clinton accepteert dat nu”, aldus Hurd.

De Britse premier Major zei dat het Amerikaanse pleidooi voor een betere humanitaire hulpverlening met name de moslims “het idee geeft dat een duurzame regeling werkelijk mogelijk is”. (Reuter, AP)