Goud "stadsjongen' Lehmann daverende verrassing bij WK

ROTTERDAM, 11 FEBR. Urs Lehmann heeft een traditie hersteld. Hij won vandaag voor Zwitserland de afdaling op het wereldkampioenshap skiën in Japan. De Zwitsers hebben hun trots, als het om skiën gaat. Maar in het recente verleden was er bitter weinig succes voor de alpine-skiërs uit het Alpenland.

De Zwitsers beheersten dit seizoen wel de afdaling. Lehmann was tijdens de training al de snelste geweest. Een overwinning had hij echter nog niet geboekt. Dat de man met startpositie twintig als snelste aan de voet van Mount Takakura was, was dan ook een daverende verrassing.

De 23-jarige Lehmann voorkwam dat de Noren een derde titel zouden winnen. Atle Skaardal verloor 0,6 seconde. De Amerikaan A.J. Kitt, een van de weinigen die zich niet kritisch uitliet over de piste, eindigde als derde.

Als de Zwitsers een troef hadden, dan was het toch zeker Franz Heinzer. Twee jaar geleden was hij wereldkampioen geworden op de afdaling, vorige maand won Heinzer nog drie maal voor de wereldbeker. Hij kon zijn positie als favoriet echter niet waarmaken (tiende). Dat gold evenzeer voor de Oostenrijker Patrick Ortlieb, de Olympische kampioen van Albertville (achtste).

Even verrassend als de zege van Lehmann, was de triomf van de Canadese Kate Pace bij de vrouwen. Sinds de Olympische Spelen was bekend dat Canada soms opvallende talenten presenteert. Toen was het Kerrin Lee-Gartner die het goud voor de favorieten wegsnoepte. Pace had vooral een reputatie als brokkenpiloot, niet als topper in het afdalen. In haar loopbaan brak ze al heel wat ledematen.

Lehmann is een buitenbeentje. Hij komt uit het vlakste deel van Zwitserland en bovendien uit de stad, Zürich. Zoiets als een schaatser uit Limburg. “De wind was ons grootste probleem. Als ik voor tegenwind kan wegduiken, dan weet ik dat ik een kans heb. Dat iedereen zo nerveus was, maakte me juist zeker.”

Lehmann had niets te verliezen, want hij had in zijn loopbaan nog nooit wat gewonnen. In december eindigde de stadsjongen als vierde tijdens de wereldbekerwedstrijd in Val Gardena. Hoger was hij nimmer geëindigd. “Het voortdurende uitstel begon iedereen knap op de zenuwen te werken. Op deze manier wordt een ski-wedstrijd steeds meer een mentaal spel. Wie het sterkste in zijn hoofd is, wint.”

De afdaling stond aanvankelijk voor zondag op het programma. Als gevolg van regen moest het onderdeel worden uitgesteld. Wegens wind en sneeuw moesten ook drie trainingssessies worden verschoven.