F-16 stort neer bij oefenvlucht, piloot ongedeerd

GEFFEN, 11 FEBR. Bij het Noord-Brabantse Geffen is gistermiddag een F-16 van de Koninklijke Luchtmacht neergestort. De piloot wist zich met zijn schietstoel in veiligheid te brengen.

Het toestel stortte neer in een weiland op nauwelijks 100 meter afstand van een aantal boerderijen en een kilometer van de bebouwde kom van Geffen. De oorzaak van het ongeluk is nog onbekend maar wordt gezocht in een technisch mankement.

De piloot was op oefenvlucht en onderweg naar de thuisbasis Volkel. Hij had scherpe munitie aan boord die na het neerstorten ontplofte. Ook de tank met het uiterst giftige hydrazine (brandstof voor noodgevallen) is bij de crash vernield. Een deel van de hydrazine is verbrand, de rest is door de brandweer van de luchtmachtbasis Volkel "geneutraliseerd'.

De vlieger heeft het toestel op een hoogte van ongeveer 3.000 voet (1 kilometer) verlaten, zo meldde vanochtend majoor J. van As, woordvoerder van Volkel. Er was dichte bewolking en de piloot wist dus niet waar zijn machine precies neer zou storten.

Burgemeester J. Netten van Maasdonk, waartoe Geffen behoort, zegt dat men “zonder meer geluk” heeft gehad dat het toestel niet op de boerderijen of in Geffen zelf is terechtgekomen. Maasdonk ligt in het gebied waarbinnen de piloten van Volkel hun landing inzetten. Er is veel vliegverkeer boven de gemeente, dat echter tot nog toe niet tot protesten van de plaatselijke bevolking heeft geleid. Netten gaat na het ongeluk met de luchtmachtautoriteiten om tafel zitten, maar zegt niet de illusie te hebben “een eind aan het vliegverkeer te kunnen maken”. Defensie zal nog enkele dagen nodig hebben om het toestel te bergen. Het heeft zich ongeveer tien meter diep in de grond geboord.

Het toestel van gisteren is de achtentwintigste F-16 die de luchtmacht heeft verloren sinds het type in 1980 werd aangeschaft en de tiende F-16 van de basis Volkel die is neergestort. Door ongelukken met F-16's zijn in het verleden 13 piloten om het leven gekomen. Vorig jaar februari stortte een F-16 neer op een woonwijk in Hengelo, waarbij geen slachtoffers vielen. De oorzaak van dat ongeluk was een constructiefout in de motor, zo werd deze week bekend. Het gisteren neergestorte vliegtuig had een ander type motor. Het ongeluk van gisteren is geen reden om F-16's voorlopig aan de grond te houden, zo liet de woordvoerder van Volkel vanochtend weten.

    • Frank Poorthuis