Ex-stafchef Algerije krijgt gevangenisstraf

ALGIERS, 11 FEBR. Een vroegere stafchef van het Algerijnse leger, generaal Mustafa Beloucif, is gisteren door een krijgsraad in Blida tot 15 jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens verduistering van staatsgeld.

Beloucif (54) heeft aangevoerd te hebben gehandeld op instructie of met toestemming van de toenmalige Algerijnse president, Chadli Benjedid. Maar deze heeft dat tegengesproken.

Twee medeplichtigen, een luitenant-kolonel en een arts, werden bij verstek tot respectievelijk 15 jaar en levenslang veroordeeld. Het was het eerste proces in een met niet al te veel kracht doorgevoerde anti-corruptiecampagne die is begonnen nadat regering en leger een moslim-fundamentalistische verkiezingsoverwinning hadden belet. President Chadli werd toen tot aftreden gedwongen. Walging over de corruptie in regerende kringen heeft bijgedragen tot de grote populariteit van de fundamentalisten onder de bevolking.

De zaak dateert al uit 1989, toen een militaire commissie Beloucif van verduistering beschuldigde. Het geld, 6,4 miljoen dollar, was gebruikt voor de restauratie van luxueuze villa's en de aankoop van onroerend goed in Frankrijk. Beloucif, een vertrouweling van Chadli die in het verleden wel werd beschouwd als eventuele opvolger van de president, betoogde dat hij het geld tegen zijn zin naar Chadli en zijn familie had doorgesluisd. (AP, Reuter)