EBRD verwacht in '93 groei in Oost-Europa

ROTTERDAM, 11 FEBR. De economische vooruitzichten voor Oost-Europa verbeteren. Voor het eerst sinds de politieke en economische omwentelingen zullen de verschillende landen dit jaar een bescheiden economische groei doormaken. In de voormalige Sovjet-Unie zal de economische neergang zich voortzetten.

Dit schrijft de Europese bank voor wederopbouw en ontwikkeling (EBRD) in haar eerste jaaroverzicht, dat vandaag is verschenen. Volgens het rapport kromp de economie in Oost-Europa vorig jaar nog met gemiddeld vijf procent, maar zijn er aanwijzingen dat de recessie zijn diepste punt heeft bereikt. In Hongarije, (voormalig) Tsjechoslowakije en Polen stijgt de produktie weer en trekt de onderlinge handel aan. Ook de export naar West-Europa is sterk toegenomen.

Jacques Attali, de president van de EBRD, zei in een toelichting dat de verbeterde handelspositie en de daling van de inflatie zullen bijdragen tot het economisch herstel voor deze landen. “Ik hoop dat de exporten naar het Westen zullen blijven toenemen, terwijl de binnenlandse vraag zal stabiliseren. Wat betreft de export blijft het van het grootste belang dat de rijke industrielanden hun markten verder openen voor produkten uit Midden- en Oost-Europa”, aldus Attali.

De voormalige Sovjet-Unie zal ook dit jaar te maken hebben met de gevolgen van de economische en administratieve verbrokkeling van de oude commando-economie. Het uiteenvallen van de roebelzone zal de onderlinge handel verder belemmeren. Vorig jaar nam de economische activiteit in de ex-Sovjet-Unie naar schatting met 20 procent af, terwijl de inflatie sterk steeg.