Bukman keert zich tegen importbeperking bananen

BRUSSEL, 11 FEBR. Minister Bukman is gisteren in Brussel onder zeer zware druk van Frankrijk komen te staan om in te stemmen met importbeperkingen voor zogeheten "dollarbananen' uit Midden- en Zuid-Amerika. Na twee dagen van onderhandelingen over de invoer van bananen gingen de ministers gisternacht onverrichter zake naar huis. Ze zullen morgenavond opnieuw een poging doen om hun conflict bij te leggen.

De Franse minister van landbouw, Soisson, was gisteren woedend over de opstelling van Bukman, die hij woordbreuk verweet. In december had Bukman, zij het niet van harte, ingestemd met een voorstel om de import van dollarbanen te beperken ten voordele van bananen uit Zuid-Europa en uit voormalige koloniën. Gisteren echter liet Bukman weten zich niet te kunnen vinden in de uiteindelijke tekst die de Europese Commissie op tafel heeft gelegd om de invoer van bananen te reguleren en om Europese producenten te beschermen.

De koerswijziging van Bukman betekent dat Nederland zich weer in het kamp van Duitsland, Denemarken en België bevindt. Gezamenlijk kunnen zij een besluit blokkeren. Vooral Duitsland, de grootste bananenconsument in de EG, wil niets weten van invoerbeperkingen van relatief goedkope dollarbananen.