Barcelona slechts helft aandacht bij Supercup

BREMEN, 11 FEBR. Barcelona kan van betoverend voetbal vervallen in onthutsend geknoei. De noeste werkers van Werder Bremen zagen de bal gisteravond in het eerste duel om de Supercup aanvankelijk vooral langsflitsen, maar dankten Barcelona voor de inzinking na rust. De winnaars van de Europa Cup I en II hielden elkaar in evenwicht: 1-1.

De trainer van Barcelona, Johan Cruijff, leverde na afloop kritiek op de afgenomen concentratie bij zijn ploeg in de tweede helft en op de wisselvalligheid. Het zijn de telkens terugkerende grieven. De speelwijze van Barcelona vergt volledige toewijding, fysiek en mentaal. De wisselingen van positie, het snelle en harde rondspelen van de bal, vaak in een keer, de liefde voor de aanval. Balverlies is daarbij fataal.

In de opstelling van Barca stonden eigenlijk maar twee echte verdedigers: Ferrer en Nadal, de laatste hield zich trouwens op bij het middenveld. De meesten hebben nauwelijks een sliding nodig, maar bij fouten ligt de weg naar doelman Zubizarreta nogal eens open.

In de laatste weken verloor Barcelona bij Madrid, verpletterde vervolgens Atletico voor de beker (5-0), speelde afgelopen weekeinde thuis gelijk tegen Tenerife. Een onvoorspelbare curve, waaraan Bremen nog enige hoop koppelde voor de return over vier weken. In het Duitse kamp werd met gretigheid gerefereerd aan het Europese debacle van Barcelona tegen CSKA Moskou. Ook toen begon de Spaanse kampioen met 1-1 uit. Vervolgens werd thuis verloren met 2-3, mede door het volledig wegvallen van de concentratie.

Barcelona liet gisteren in de eerste helft zijn beste voetbal zien, hoewel Stoitsjkov zijn klassering als tweede speler van Europa niet waarmaakte. Het doelpunt van de 30-jarige Julio Salinas in de 37ste minuut, na een fout van de Duitser Eilts. De treffer was een beloning voor het soms onnavolgbaar snelle getik van Barcelona, de bal ging rond als bij een geoefende liefhebber aan de flipperkast.

Ronald Koeman en Richard Witschge, over wie Cruijff zich na afloop zeer tevreden uitliet, waren goed. Werder, sinds begin december in winterstop en verstoken van wedstrijdritme, profiteerde van het feit dat Barcelona het hogeschoolvoetbal slechts een helft volhield. De Spanjaarden kregen het daarna behoorlijk lastig. Debutant Hobsch, onlangs nog speler van tweede Bundesligist Leipzig en actief tegen clubs als Unterhaching, zag een doelpunt afgekeurd wegens buitenspel. Ten onrechte, bleek na bestudering van tv-beelden.

De gelijkmaker van Allofs, drie minuten voor tijd, was verdiend. Van zestien meter schoot de oud-international met rechts in. Misschien, zei hij na afloop, was het wel zijn laatste internationale duel met Werder. Want na dit seizoen stopt hij en voor de return is hij niet zeker van een basisplaats.

Voor Barcelona wacht zaterdag Atletico in de competitie en die, zijn de Spanjaarden eerlijk, is belangrijker dan de Supercup. Als bewijs voor de stelling was Laudrup licht gekwetst in Catalonië achtergebleven en werd ook Guardiola rust gegund vanwege een pijntje. Het is het noodlot van de beker die in 1972 voor het eerst op het spel stond, In dat jaar won Ajax met Cruijff als speler van Glasgow Rangers . Sindsdien is drie keer helemaal niet gespeeld en soms maar een duel. Het is een aardige prijs, maar niet zo'n belangrijke. Voor de aftrap is het (tv-)geld al goeddeels verdeeld. Het publiek heeft dat in de gaten.