Akzo favoriet op willige beurs

AMSTERDAM, 11 FEBR. Gesteund door een vaste dollar en een hogere Londense aandelenkoersen en goede vraag naar obligaties hield de Amsterdamse effectenbeurs vanochtend de positieve stemming van de laatste dagen aan.

AMSTERDAM Akzo stond vanochtend volop in de belangstelling op een willige beurs die over het algemeen een goede ondertoon liet zien. De EOE-index doorbrak even de grens van 300 op 300,44, maar zat daar tegen het middaguur weer even iets onder. De stemmingsindex steeg 0,6 punt tot 98,5.

Op de obligatiemarkt was het feest. De staatsleningen schoven gemiddeld 0,3 tot 0,4 punt omhoog en zetten daarmee de vaste tendens van deze week voort.

Buitenlandse vraag stuwde het chemiefonds Akzo verder omhoog tot vlak onder de grens van 150 gulden. Op 149,80 bedroeg de winst aan het eind van de ochtend 3,40 gulden. DSM deed het wat kalmer aan met een winst van 1 gulden op 79. Gist-brocades kreeg er eerst vier dubbeltjes bij op 38,10, maar moest dit winstje later afstaan. Koninklijke Olie deed er 1 gulden bovenop en werd geprijsd op 156,50. KLM won zeven dubbeltjes op 27,20 en Philips was 30 cent beter met 24,70.

De koers van het veelgeplaagde Fokker zweefde ook vanochtend weer tussen hoop en vrees. In dit troebele water moest de beurs blijven vissen en gissen. Met de eerste affaires kwam de koers eerst 40 cent lager uit op 9 gulden maar daarna veerde de prijs op naar 10,20 om daarna terug te vallen op rond 10 gulden.

NEW YORK De aandelenkoersen kwamen gisteren nauwelijks van hun plaats. Aan het einde van de beursdag stond het Dow Jones gemiddelde van 30 industrie-aandelen op een verlies van 2,16 punten op 3.412,42.

LONDEN Een vaste stemming openbaarde zich vanochtend op de beurs van Londen, waar het FT-100 koersgemiddelde al een uur na de opening met bijna 14 punten boven het slot van gistern uitstak op 2.830,0.

FRANKFURT De Duitse koersen vertoonden vanochtend een verdeeld beeld zonder een duidelijke richting. Het Dax-30 gemiddelde brokkelde in de ochtendhandel 2,4o puntgen af naar even boven 1.647.

TOKIO De Japanse beurzen zijn vandaag gesloten wegens een nationale feestdag.