Ajax verbergt zijn zwaktes dankzij een numeriek overwicht

SITTARD, 11 FEBR. Spelenderwijs wint ook Ajax niet. Al zal de hardnekkige genieter van het Amsterdamse voetbal daar misschien wel eens anders over denken. Wil Ajax winnen en veel doelpunten maken, dan dient het meest artistieke elftal van de Nederlandse competitie zelfs tegen een bescheiden team als Fortuna geconcentreerd, gedisciplineerd en snel te spelen. Dat verzuimde Ajax gisteravond in Sittard.

Dat de Amsterdammers desondanks toch nog met een 4-1 overwinning huiswaarts trokken, had andere achtergronden. Ruim een uur mocht Ajax tegen een team van tien spelers spelen. Op het moment dat scheidsrechter Schuurmans de Fortunees Paul Janssen wegens herhaaldelijk vergrijp op zijn razendsnelle tegenstander Overmars zijn tweede gele kaart (dus rood) gaf, was de topclub nog niet verder dan een 1-1 stand.

De numerieke meerderheid bood Ajax alle gelegenheid om het grote standsverschil tot uitdrukking te brengen. Maar zoals al eerder dit seizoen tegen Den Bosch, MVV en Twente voelt het team zich niet lekker in zo'n situatie. Het duurde tegen de verwachtingen in al zo lang voordat Ajax, dankzij Bergkamp, op 1-0 kwam. Pas na 25 minuten. Toen nota bene verdediger Samuel een minuut later uit een hoekschop van Driessen het vaak zwakke punt in de Ajax-verdediging met een kopbal uitbuitte, dreigde zelfs een verrassing in het volle stadion de Baandert.

Ajax speelde slordig en langzaam voor zijn doen. Vooral verdedigend werden nog wel eens fouten gemaakt. Als gevolg van de slappe houding van de middenvelders en voorwaartsen. Zelfs nadat Vink vlak voor rust de stand op 2-1 had gebracht, slaagden de Amsterdammers er niet in de rust en discipline op te brengen om de meerderheid in veel doelpunten uit te drukken.

Na rust hadden Driessen, Usta en Anton Janssen zelfs kansen op de gelijkmaker voor Fortuna. Aan de andere kant schoot Ronald de Boer tegen de lat en trof Bergkamp na zo'n typische Ajax-aanval, spelenderwijs als op de training, de paal. Doelman Hesp, die grote schuld had aan het tweede doelpunt (van Vink), voorkwam met de voet nog twee Ajax-goals. Het zou voor Ajax te veel van het goede zijn geweest.

Alflen en de tegen het einde van de wedstrijd voor Bergkamp ingevallen Wijnhard brachten niettemin het standsverschil naar normale proporties. Dat weerhield trainer Van Gaal er niet van zijn diepe teleurstelling uit te spreken over het vertoonde spel van zijn elftal. “Niet zo best”, was zijn oordeel. En de reden moet volgens hem gezeten hebben in het feit dat “heel Nederland deze dagen over PSV-Ajax spreekt en dat die geest ook in de spelers van Ajax is doorgedrongen”.

Een andere reden zal het opvallend agressieve spel van Fortuna geweest zijn. Een verweer dat Ajax de laatste weken niet gewend is geweest. Vitesse, Go Ahead en Sparta lieten zich vrij gewillig en vol bewondering voor het hogeschoolvoetbal naar grote nederlagen spelen. Het harde tegenspel van de Limburgers kwam de Amsterdammers - zeker vier dagen voor het beladen duel in Eindhoven - slecht uit. Maar misschien heeft het wel als positief effect dat de sfeer, waarin na de doelpuntenhausse al wat Ajax is verkeert, iets van zijn heiligheid verliest.

Ook Ajax ontkomt niet aan blessures. Gisteren miste trainer Van Gaal naast Pettersson ook Petersen, die zondag een knieblessure opliep. Beiden hebben deze week nog niet voluit getraind, waardoor hun meespelen zondag een vraagteken is. Alflen verving Petersen. Bergkamp werd kort voor tijd gewisseld omdat hij bij een duel met Samuel zijn enkel verzwikte. Hij zei er weinig last van te hebben. Hij had uit voorzorg de wedstrijd gestaakt. De spanning was vier dagen voor de wedstrijd van het jaar in de Baandert voelbaar.

    • Guus van Holland